Mesto Košice má pripravených 500 lôžok pre ukrajinských utečencov, kapacity sa budú ďalej navyšovať

712x
01. Marec 2022
Dopyt po ubytovaní mesto zatiaľ neeviduje
Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček. Foto: Mesto Košice
 
Mesto Košice tiež podáva pomocnú ruku vojnou skúšanej Ukrajine. Pre potreby ubytovania vojnových utečencov má momentálne pripravených 500 lôžok a do konca týždňa by mal stúpnuť počet miest na krátkodobé bývanie v telocvičniach na päťtisíc.
 
Informovalo o tom vedenie mesta Košice v pondelok (28. 2.) na tlačovom brífingu.
 
Ako uviedol primátor Košíc Jaroslav Polaček, metropola východu je v týchto dňoch skôr prestupným miestom, väčšina vojnových utečencov, ktorí cez mesto len tranzitujú za svojimi rodinami do iných miest alebo okolitých štátov.
 
 
Dopyt po ubytovaní zatiaľ neevidujú
 
„Vysoký dopyt po ubytovaní mesto zatiaľ neeviduje, predpokladá sa však, že postupne budú do Košíc prichádzať ľudia bez zázemia, odkázaní na pomoc samosprávy. V súčasnosti je pre utečencov v mestských zariadeniach pripravených 500 lôžok, do konca týždňa by mal stúpnuť počet miest na krátkodobé bývanie v telocvičniach na 5 000. Proces rozširovania ubytovacích kapacít naďalej intenzívne pokračuje. V týchto dňoch vedenie mesta komunikuje s okresným úradom v otázke materiálneho zabezpečenia ubytovacích priestorov,“ povedal primátor.
 
Podľa jeho slov sa očakáva, že v priebehu niekoľkých týždňov budú Košice čeliť výzve postarať sa o približne 30-tisíc ľudí utekajúcich pred hrozbami vojny, predovšetkým o matky s deťmi a seniorov.
 
Primátor tiež poďakoval všetkým organizáciám, ktoré mestu pomáhajú s vytváraním ubytovacích možností. Za všetky spomenul spoločnosť U. S. Steel Košice, ktorá mestu ponúkla rekreačné a doškoľovacie stredisko v Medzeve s kapacitou pre 45 ľudí.
 
„V tejto chvíli naši právnici pracujú na tom, aby sme tieto priestory mohli protokolárne prevziať a integrovať do nášho systému. Naďalej sme v kontakte aj so štátnymi orgánmi, ktoré majú najväčšiu kompetenciu konať. Sme pripravení reagovať na pokyny štátu a budeme súčinní pri zabezpečení potrebnej pomoci pre tých, ktorí ju potrebujú,“ zhodnotil Polaček.
 
Finančná pomoc
 
Ako ďalej vysvetlilo mesto, v rámci zákona o civilnej ochrane bude humanitárnu pomoc súvisiacu predovšetkým s nákladmi na ubytovanie Ukrajincov v Košiciach postupne refundovať štát.
 
Mesto plánuje z vlastných zdrojov vyčleniť 100-tisíc eur na pomoc partnerskému mestu Užhorod a 100-tisíc eur plánuje rozdeliť jednotlivcom a občianskym združeniam, ktorým k napĺňaniu ich charitatívnych plánov chýbajú potrebné financie.
 
O možnostiach financovania bude vedenie mesta diskutovať s poslancami v stredu (2. 3.) na mimoriadnom mestskom zastupiteľstve.
 
 Roman Dohovič. Foto: Mesto Košice
 
Splnomocnenec pre pomoc vojnovým utečencom
 
Na magistráte tiež vzniklo dočasné pracovisko s pracovným tímom riešiacim logistické i humanitárne výzvy vyplývajúce z prílevu vojnových utečencov do Košíc.
 
Riadiť ho bude Roman Dohovič, ktorý sa od utorka stal splnomocnencom mesta Košice pre humanitárnu pomoc utečencom z Ukrajiny.
 
„Je veľmi dôležité, aby sme ľudí utekajúcich pred vojnou následne dokázali aspoň čiastočne integrovať do našej spoločnosti. Či už pôjde o integráciu detí do vyučovacieho procesu, alebo so zabezpečením práce pre ich rodičov. Vláda už schválila zákon, ktorý by mal ľuďom so statusom utečenca uľahčiť prístup na pracovný trh. Samozrejme, budeme musieť komunikovať aj s našimi občanmi, aby chápali dôvody, pre ktoré k nám ľudia z Ukrajiny prichádzajú,“ povedal Dohovič.
 
 
Otvorenie školských zariadení
 
Námestníčka primátora Lucia Gurbáľová tiež vyvíja aktivity na realizáciu myšlienky otvoriť školské zariadenia pre ukrajinských rodičov s deťmi.
 
„Chceme eliminovať ich stres z traumatizujúcich zážitkov a cudzieho prostredia a deťom poskytnúť možnosť dostať sa medzi rovesníkov a hračky, teda do prostredia, ktoré im je oveľa bližšie. Týka sa to aj školských zariadení. Musíme nastaviť legislatívny proces tak, aby sme ukrajinské deti mohli oficiálne integrovať do výchovno-vzdelávacieho procesu,“ skonštatovala.
 
Posilnené hliadky
 
Mesto zároveň doplnilo, že v súvislosti s očakávaným prílevom utečencov, mestská polícia (MsP) posilnila hliadky. Ide predovšetkým o miesta, kde sa môžu ľudia utekajúci pred vojnou zdržiavať.
 
„Utečenci prichádzajúci do Košíc dostanú potrebné informácie aj na čísle 159, teda na nonstop linke MsP. Služby na operačnom stredisku budú v týchto dňoch pokrývať 24 hodín denne ukrajinsky a rusky hovoriaci zamestnanci, aby dokázali ľudí v núdzi usmerniť,“ dodalo mesto.
(12:15, red, Mesto Košice)
Diskusia
Pridať komentár