Päť školských internátov v Prešovskom kraji prichýlilo vyše 300 utečencov z Ukrajiny

1625x
28. Február 2022
V Bardejove je na internáte ubytovaných 93 utečencov
Prešovská župa má pre utečencov celkovo k dispozícii takmer 2 200 lôžok na svojich internátoch a jednej škole v prírode. Ilustračná foto: FB/PSK
 
Núdzové ubytovacie centrá Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa v noci z nedele na pondelok začali zapĺňať prvými utečencami z Ukrajiny.
 
Ako informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová, prešovská župa centrá zriadila v školských internátoch pri piatich stredných školách v Snine, Vranove nad Topľou, Svidníku, Bardejove a Poprade, ktoré sú v jej zriaďovateľskej pôsobnosti.
 
Podľa slov hovorkyne tieto núdzové ubytovania na internátoch neovplyvňujú výchovnovzdelávací proces. Konkrétne ide o internáty pri SOŠ drevárskej vo Vranove nad Topľou, SOŠ v Snine, SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb v Bardejove, SOŠ polytechnickej a služieb arm. gen. L. Svobodu vo Svidníku a SOŠ technickej v Poprade. Spolu poskytujú 461 lôžok.
 
 
Ubytovali nielen matky s deťmi
 
„Od štvrtka sme boli v pohotovosti a naše zariadenia už cez víkend boli pripravené prijať prvých utečencov. Tí napokon do našich centier núdzového ubytovania smerovali po naplnení kapacít azylových zariadení rezortu vnútra až v noci z nedele na pondelok. K pondelku máme ubytovaných spolu už 319 ľudí. Sú to ukrajinské matky s malými deťmi, medi nimi aj bábätká či dôchodcovia. Prijali sme aj zahraničných študentov z tretích krajín, ktorí študujú na univerzitách v Kyjeve, Ľvove či Charkove,“ povedal predseda PSK Milan Majerský.
 
Situácia je veľmi vážna
 
Ako ďalej uviedol, o umiestnení utečencov rozhodujú krízové orgány štátu, ktoré zabezpečujú na hraniciach aj triáž a následné prerozdelenie do konkrétnych miest núdzového ubytovania.
 
„Naše zariadenia sme síce prioritne vyčlenili pre ukrajinských občanov unikajúcich pred vojnou, hlavne pre matky s deťmi, ale samozrejme, sme pripravení pomôcť všetkým, ktorí to potrebujú,“ poznamenal Majerský.
 
Majerský tiež povedal, že situácia je veľmi vážna a prešovská župa ju aktívne pomáha riešiť tak, ako to robila pri mimoriadnych udalostiach posledných rokov.
 
„Primárne poskytujeme prechodné ubytovanie, avšak pomáhame aj materiálne, technicky, aby sme zmiernili utekajúcim ľudom ťažkú situáciu, v ktorej sa nachádzajú. To, že sú medzi nimi aj vysokoškolskí študenti z tretích krajín, hlavne z afrických, je fakt, aj im musíme pomôcť a nerobiť rozdiel. Zachraňujeme životy ľudí, a to je kľúčové,“ dodal župan.
 
 
 
Najviac vo Svidníku
 
Hovorkyňa zároveň skonštatovala, že k pondelku (28. 2.) hlásil najviac prichýlených utečencov z Ukrajiny školský internát pri SOŠ polytechnickej a služieb arm. gen. L. Svobodu vo Svidníku, a to až 120, z ktorých drvivú väčšinu tvoria prevažne vysokoškolskí študenti.
 
„Kapacitne plné sú školské internáty pri SOŠ technickej v Poprade a SOŠ v Snine, kde je ubytovaných zhodne po 24 utečencov. Kým v Poprade sú to ukrajinské matky s deťmi, v Snine výlučne zahraniční univerzitní študenti. V internáte pri SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb v Bardejove je núdzovo ubytovaných 93 utečencov, medzi inými aj malé deti z Ukrajiny. V SOŠ drevárskej vo Vranove nad Topľou evidujeme spolu 58 utečencov, väčšiu polovicu z nich tvoria taktiež cudzinci študujúci na univerzite v Charkove. Dočasné útočisko tu našli taktiež vyše dve desiatky ukrajinských žien,“ dodala hovorkyňa s tým, že prešovská župa má pre utečencov celkovo k dispozícii takmer 2 200 lôžok na svojich internátoch a jednej škole v prírode.
(14:30, red, PSK)
Diskusia
Pridať komentár