Týždeň slovenských knižníc v  Košickom kraji bude ekologicky a  bližšie k  prírode

679x
28. Február 2022
Pre všetkých milovníkov kníh sú pripravené zaujímavé podujatia
V minulom roku pribudlo do knižníc v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja vyše 22 100 nových knižných prírastkov. Ilustračná foto: pexels.com
 
Aj knižnice Košického samosprávneho kraja (KSK) sa zapoja tento týždeň do iniciatívy Týždeň slovenských knižníc, ktorý bude prebiehať od 28. 2. do 6. 3.
 
Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková s tým, že pre milovníkov kníh je pripravených viac než 40 tematických aktivít a podujatí.
 
 
Zbierka kníh pre zamestnancov 
 
Téma kníh však bude podľa jej slov rezonovať počas celého marca. Mesiac venovaný knihám si pripomenie aj Úrad KSK, ktorý vyhlási pre svojich zamestnancov zbierku kníh. Vyzbierané knihy budú následne v rámci burzy ponúknuté verejnosti a výťažok z ich predaja poputuje na účet Nadácie Košického samosprávneho kraja.
 
„V tomto roku bude heslom Týždňa slovenských knižníc téma ochrany životného prostredia, aj preto našich šesť župných knižníc ponúkne svojim čitateľom aktivity zamerané na témy ekológie a udržateľnosti. Som rád, že tento rok sa do aktivity zapojí aj župný úrad, ktorý organizuje burzu kníh. Tá bude mať dvojitý efekt – knihy dostanú druhú šancu potešiť nových čitateľov a zároveň financie z ich predaja pomôžu prostredníctvom krajskej nadácie rodinám v núdzi,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka
 
 
Podujatia v knižniciach
 
Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach si pre návštevníkov tento týždeň pripravila zaujímavé besedy so slovenskými spisovateľmi a čitatelia sa môžu tešiť aj na tvorivé dielne.
 
Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v Michalovciach spoločne s Chránenou krajinou oblasťou Vihorlat otvorí výstavu venovanú chránenému vtáčiemu územiu doplnenú filmom Vtáčí raj - Senné a Medzibodrožie.
 
Spišské kultúrne centrum a knižnica má pripravenú prednášku s pracovníkom správy Národného parku Slovenský raj a pre všetkých, ktorí chcú dať veciam druhú šancu sa otvorí workshop ručne šitých obalov na knihy s využitím nepotrebných zvyškov látok a dekoratívnych drobností.
 
V Rožňave predstaví gemerská knižnica Pavla Dobšinského najmladším čitateľom prácu knihovníkov a v prvý deň Týždňa slovenských knižníc spustí knižničnú mini EKO výzvu.
 
Výstavu umeleckého knihára a kníhviazača nájdu všetci knižný priaznivci v Zemplínskej knižnici v Trebišove, ktorá okrem toho ponúkne napríklad aj stretnutie s lesnou pedagogičkou a terapeutkou. Knižnica pri Kultúrnom centre Medzibodrožia a Použia priblíži v rámci interaktívnej prednášky Chránenú krajinnú oblasť Latorica.
 
Čitatelia si zároveň budú môcť uplatniť v rámci župných knižníc individuálne výhody v podobe odpustenia sankčných alebo registračných či členských poplatkov.
 
Nové biblioboxy či knihy
 
Ako ďalej uviedla vedúca odboru kultúry Úradu KSK Jana Knežová, s pomocou košickej župy pribudli do priestorov všetkých knižníc v kraji nové biblioboxy.
 
„V roku 2021 sme vo všetkých knižniciach kraja evidovali vyše 18-tisíc zaregistrovaných čitateľov a verím, že aj Týždeň slovenských knižníc a Marec – mesiac knihy povedú k zvýšeniu počtu čitateľov aj návštevníkov,” povedala. Knežová.
 
Terezková zároveň skonštatovala, že v minulom roku pribudlo do knižníc v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja vyše 22 100 nových knižných prírastkov.
 
„Župa okrem poskytnutých finančných prostriedkov na činnosť knižníc prispela na ich nákup sumou 40-tisíc eur. Prerozdelené boli aj pre špecializované knižničné oddelenia, ktoré sú súčasťou iných kultúrnych organizácií ako múzeá a galérie. Čitatelia si vypožičali takmer 600-tisíc knižných titulov,“ dodala hovorkyňa.
(10:31, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár