Takmer päťdesiat chlapcov z ukrajinského sirotinca našlo bezpečie na Slovensku

1510x
28. Február 2022
Chlapci sú aktuálne v Dome Mamy Margity v Drienici
Chlapci majú od šesť do šestnásť rokov. Foto: FB/KSK
 
Košický samosprávny kraj (KSK) v spolupráci so svojím zmluvným autobusovým dopravcom v nedeľu (27. 2.) previezol z hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom 49 detí zo sirotinca ukrajinského mesta Ľvov.
 
Ako informovala hovorkyňa predsedu (KSK) Anna Terezková, príchod detí v núdzi očakávala župa už v sobotu večer.
 
 
Čakali na nich celú noc
 
Autobus s jedlom aj materiálnou pomocou čakal na hraniciach celú noc. Deti sa však podarilo bezpečne dostať na Slovensko až v nedeľu v skorých ranných hodinách.
 
Deti na hraniciach zdržala administratíva. Cestovali bez prítomnosti zákonného zástupcu či saleziánov. Tí museli ostať na Ukrajine kvôli stannému právu.
 
„Chlapci vo veku od šesť do šestnásť rokov sú aktuálne v Dome Mamy Margity v Drienici, kde sa o nich ešte zopár dní postarajú Saleziáni Dona Bosca na Slovensku. Neskôr nájdu dočasný domov u rodín, ktoré majú priestory na prijatie chlapcov po dvojiciach,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.
 
Pôjdu do rodín v Košiciach či v Prešove
 
Ako ďalej priblížila hovorkyňa, v ubytovacích priestoroch v Drienici dostanú siroty aj polosiroty z Ľvova základné potreby aj čas na oddych či aklimatizáciu.
 
V najbližších dňoch týchto chlapcov po dvojiciach odvezú do rodín najmä v Košiciach, Prešove a ich okolí, kde sa o nich postarajú ochotné rodiny.
(8:55, red)
Diskusia
Pridať komentár