Košice sa pripravujú na pomoc ukrajinským utečencom

906x
26. Február 2022
Konať sa bude aj mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva
 
Primátor Košíc Jaroslav Polaček. Foto: FB/Jaro Polaček
 
Od štvrtkového napadnutia Ukrajiny ruskými vojskami zasadal už druhýkrát Krízový štáb mesta Košice. Hlavným bodom bol postup pri prijímaní ukrajinských utečencov, ktorí na naše územie prichádzajú z východnej hranice do zariadení núdzového ubytovania v Košiciach.
 
Informovalo o tom mesto Košice na svojej webovej stránke.
 
V hre je aj stanové mestečko
 
„Musíme koordinovať všetky naše kroky na viacerých stupňoch, preto som požiadal aj starostov mestských častí, aby v spolupráci s mestom pomohli vytypovať vhodné lokality na umiestnenie dočasného stanového mestečka pre ľudí utekajúcich pred vojnou, z ktorých drvivá väčšina sú matky s malými deťmi. V spolupráci so štátnymi orgánmi sme pripravení zabezpečiť, aby sa naše mesto stalo logistickým a humanitárnych centrom pre Ukrajincov, ktorí nemohli zostať vo svojej domovine,“ povedal primátor Košíc Jaroslav Polaček.
 
Ako ďalej uviedol šéf referátu krízového riadenia mesta Peter Ferjenčík, k sobote (26. 2.) vie mesto poskytnúť 63 lôžok, ubytovanie v zariadeniach mestských podnikov a mestských častí pre 317 osôb. V školách po vybavení lehátkami, posteľami, spacákmi a dekami ubytovanie pre 4 126 osôb.
 
V prípade potreby mesto disponuje aj priestorom s rozlohou 28 000 metrov štvorcových pre stanové mestečko a na nevyhnutný čas vie pre ubytovaných zabezpečiť aj stravu.
 
„Potrebujeme zabezpečiť dostatok lehátok, postelí, spacákov a diek pre ubytovaných. Preto zvolávam poslancov mestského zastupiteľstva na jeho mimoriadne rokovanie, aby sme spoločne rozhodli o nevyhnutných krokoch na nasledujúce obdobie,“ zhodnotil Polaček.
 
 
Mimoriadne zasadnutie
 
Primátor tiež povedal, že na stredu 2. marca zvoláva mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva. Hlavnou témou rokovania bude vyčlenenie finančných prostriedkov na všetky potrebné záležitostí pre zabezpečenie pobytu ukrajinských utečencov a vyčlenenie finančných prostriedkov pre charitatívne organizácie, ktoré pôsobia v Košiciach a sú pripravené zvládnuť túto mimoriadnu situáciu.
 
 
Zvýšili počet hliadok mestskej polície
 
„Cítime spolupatričnosť a cítime sa rovnako morálne spoluzodpovední postarať sa o ľudí, ktorí z hodiny na hodinu museli učiniť najťažšie rozhodnutie vo svojom živote a zo strachu o vlastný život a životy svojich detí opustiť svoj dom, byt, krajinu s vedomím, že sa možno nebudú mať ani po skončení najhoršieho kam vrátiť. To všetko však robíme a chceme robiť s vedomím, že prvoradá je, samozrejme, bezpečnosť Košičanov. V tejto súvislosti sme od soboty zvýšili počet hliadok mestskej polície v centre mesta a na dôležitých dopravných uzloch. Mestským policajtom zároveň pomáhajú aj príslušníci štátnej polície,“ skonštatoval primátor.
 
Výzva Košičanom
 
Magistrát mesta už oslovili aj predstavitelia viacerých partnerských miest s ponukou podieľať sa na ubytovaní utečencov, v prípade, ak voľné kapacity v Košiciach nebudú pre nich dostatočné. Takisto ponúkli aj materiálnu pomoc.
 
„Košičania, prosím vás o zachovanie pokoja a solidaritu s ľuďmi, ktorí sa takmer s istotou budú už v nasledujúce dni nachádzať aj v našom meste. Zároveň vás prosím, aby ste v prípade, ak budete požiadaní o pomoc od obyvateľov Ukrajiny vždy kontaktovali aj dispečing mestskej polície na čísle 159 alebo štátnej polície na linke 158,“ vyzval ľudí Polaček.
(14:10, red, Mesto Košice)
Diskusia
Pridať komentár