Situácia na hraničných priechodoch s Ukrajinou. Za posledných 24 hodín bolo vybavených vyše 10-tisíc vstupov

1428x
26. Február 2022
Po vyhlásení mobilizácie v Ukrajine počet prichádzajúcich osôb klesol
Púšťajú len ženy, deti a staršie osoby. Foto: FB/Ministerstvo vnútra SR
 
Za posledných 24 hodín bolo na hranici s Ukrajinou vybavených 10 526 vstupov na územie Slovenska, z toho v sobotu (26. 2.) do 6.00 hod bolo vybavených 4 907 osôb.
 
Informovalo o tom Ministerstvo vnútra SR na sociálnej sieti s tým, že pred vojenským konfliktom evidovala polícia na východnej hranici 1 444 vstupov denne.
 
„Kým za bežného stavu sme vstup na územie Slovenska vybavovali priebežne, v súčasnosti je čakacia doba na hraničných priechodoch osem až desať hodín,“ uviedol rezort vnútra.
 
Púšťajú len ženy či deti
 
Po vyhlásení mobilizácie v Ukrajine počet prichádzajúcich osôb klesol. Ukrajinské orgány neumožňujú výstup z krajiny mužom od 18 do 60 rokov. Ukrajinská strana púšťa priebežne v malých skupinách iba ženy, deti a staršie osoby.
 
„Na slovenskej strane po vybavení osôb na hraničnom priechode nevznikajú žiadne kritické situácie spojené s ich zhromažďovaním. Osoby, ktoré vstupujú na územie Slovenska uvádzajú, že majú obavy o svoj život z dôvodu situácie na Ukrajine a cestujú k rodine do Európy. Zatiaľ, sme zvýšenú mieru nelegálneho prekračovania hraníc nezaznamenali,“ zhodnotil rezort.
 
 
Situácia na hraniciach
 
Na hraničnom priechode Ubľa polícia pred konfliktom denne vybavila pri vstupe na Slovensko v priemere 450 osôb. Za posledných 24 hodín vybavili 4 345 osôb. Na ukrajinskej strane čaká na vybavenie približne 400 vozidiel s posádkou a 500 nemotorizovaných osôb. Čakacia doba je približne osem hodín.
 
„Doposiaľ sme zaznamenali intenzívny prechod peších, najmä detí s rodičmi a mladí ľudia. Osoby, ktoré sa presúvajú k hraniciam peši komplikujú prejazd vozidiel k hraničnému priechodu,“ uvádza rezort.
 
Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké pred konfliktom denne vybavili v priemere 944 prichádzajúcich osôb. Za posledných 24 hodín vybavili 4 983 osôb. Na ukrajinskej strane čaká približne 300 vozidiel s posádkou a 200 nemotorizovaných osôb. Čakacia doba je okolo desať hodín a vybavovací proces spomaľujú colné kontroly na ukrajinskej strane.
 
Čo sa týka hraničného priechodu Veľké Slemence, pred vojnou denne vybavili v priemere 50 prichádzajúcich osôb. Za posledných 24 hodín vybavili 1 198 osôb. Na ukrajinskej strane čaká približne 500 osôb. Čakacia doba je okolo osem hodín.
 
„Nárast počtu cestujúcich oproti dennému priemeru má stúpajúcu tendenciu. Vybavovací proces taktiež spomaľujú colné kontroly na strane Ukrajiny,“ dodalo ministerstvo vnútra.
(13:01, red, MV SR)
Diskusia
Pridať komentár