Prešov a Kapušany sú o krok bližšie k novej rýchlostnej ceste

1151x
25. Február 2022
NDS začína obstarávať II. etapu severného obchvatu R4
Trasa nadväzuje na už rozostavený úsek I. etapy severného obchvatu Prešova (Foto: red)
 
Prešov a Kapušany sú o krok bližšie k novej rýchlostnej ceste. Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) spúšťa tender na výstavbu II. etapy severného obchvatu Prešova.
 
NDS vyhlásila verejné obstarávanie (VO) na II. etapu severného obchvatu Prešova. Ako uviedla NDS, udialo sa tak na základe schváleného cestného harmonogramu vládou SR. Oznámenie o vyhlásení VO bolo zaslané do vestníka Úradu pre verejné obstarávanie dňa 24. februára 2022.
 
Národná diaľničná spoločnosť predpokladá, že v lehote do 3 pracovných dní bude zverejnené uvedené oznámenie a budú tiež verejne dostupné kompletné súťažné podklady. Ako ďalej dodala NDS, ide o štandardný proces vyhlásenia každej nadlimitnej verejnej súťaže. Predpokladaná hodnota zákazky predstavuje 263 miliónov eur a bude financovaná výhradne zo štátneho rozpočtu.
 
 
"Podpis zmluvy s úspešným uchádzačom je indikatívne naplánovaný na jar budúceho roka, pričom je však potrebné uviesť, že tento termín bude v nasledujúcich mesiacoch ovplyvňovať viacero rôznych faktorov, na ktoré NDS nemá priamy vplyv," objasnila NDS. 
 
Základné parametre budúceho úseku
 
II. etapa severného obchvatu Prešova bude mať celkovú dĺžku 10,2 km. Podľa informácii, ktoré zverejnila NDS, bude začínať v mimoúrovňovej križovatke Prešov, sever a končiť v križovatke Kapušany, kde sa napojí na existujúcu cestu I. triedy I/18.
 
Trasa nadväzuje na už rozostavený úsek I. etapy severného obchvatu Prešova. Súčasťou úseku bude 12 mostných objektov rôznej dĺžky a približne 1,9 km dlhý tunel Okruhliak.
 
"Celá trasa R4 Prešov – severný obchvat ušetrí vodičom prechádzajúcim mestom Prešov od križovatky Prešov západ po Kapušany 7 minút . Úspora času sa možno nezdá veľká, ale jedná sa o celoročný priemer a nie o stav, v špičkových hodinách," uzavrela NDS.
(13:35, NDS, TS)
 
Diskusia
Pridať komentár