Rusko začalo vojnu na Ukrajine. Na útok reaguje Čaputová i Heger

1949x
24. Február 2022
Heger: Zo strany Ruska je to neospravedlniteľný barbarský čin
Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Eduard Heger. Foto: FB/Zuzana Čaputová/Eduard Heger - predseda vlády SR
 
Ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenskej operácie na Ukrajine. Na aktuálnu situáciu už reaguje prezidentka Zuzana Čaputová aj premiér Eduard Heger.
 
„Pred niekoľkými hodinami Ruská federácia napadla Ukrajinu a začala vojenskú inváziu. Ruské ozbrojené sily zasiahli aj zvyšok východnej Ukrajiny. Nádej tých, ktorí si mysleli, že Rusko sa uspokojí s vojenskou okupáciou častí Doneckej a Luhanskej oblasti sa ukázala byť ilúziou,“ uviedla prezidentka Slovenskej republiky (SR) Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.
 
Čaputová ostro odsudzuje protiprávnu agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine. Ukrajinskému ľudu ako aj vedeniu krajiny a prezidentovi Zelenskému vyjadruje plnú podporu a solidaritu.
 
 
Heger: Svet bude oddnes iný
 
Ako povedal predseda vlády SR Eduard Heger na sociálnej sieti, svet bude oddnes iný.
 
„Zaútočiť na slabšieho, ktorého jediným previnením je to, že chcel žiť mierumilovne podľa svojich predstáv ako ostatné zvrchované národy. Je to zo strany Ruska neospravedlniteľný barbarský čin, hrubé porušenie medzinárodného práva. Znova nám pred očami ožil ruský imperializmus v jeho agresívnej, militantnej podobe,“ uviedol premiér.
 
Podľa jeho slov slovenská vláda so všetkou rozhodnosťou odsudzuje konanie ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vlády.
 
„Všetky obete, ktoré táto vojna prinesie, budú jeho obeťami a bude za to niesť zodpovednosť pred tvárou svetovej verejnosti. Vláda v súčinnosti so spojencami v NATO a Európskej únie bude pomáhať v sebaobrane Ukrajiny pred ruským agresorom a zasadzovať sa za zastavenie bojov. Nastolenie mieru je absolútnou prioritou,“ povedal.
 
Heger dodal, že vláda ubezpečuje občanov na Slovensku, že spolu so spojencami v Severoatlantickej aliancii urobí všetky potrebné kroky na odvrátenie vojny, ktorá zasiahla nášho suseda.
(8:35, red)
Diskusia
Pridať komentár