Na východe došlo k  zlepšeniu vyhľadávania dopravných spojení

1490x
23. Február 2022
Vo vyhľadávači vlakových spojov nájdu cestujúci už aj prestupy na autobusy
Cestujúci, ktorí využívajú prestupy medzi vlakmi a autobusmi, si budú môcť rýchlejšie naplánovať cestu. Foto: Ahoj Košice/FB/IDS Východ
 
Cestujúci, ktorí využívajú prestupy medzi vlakmi a autobusmi, si môžu po novom jednoduchšie a rýchlejšie naplánovať svoju cestu. Pomôže im pri tom vyhľadávač vlakových spojení na webovej stránke ZSSK, ktorý už zobrazuje aj prestupné väzby na prímestskú autobusovú dopravu v Košickom a Prešovskom kraji.
 
Informoval o tom Úrad Košického samosprávneho kraja (KSK) s tým, že cestujúcemu sa pri vyhľadávaní železničného spojenia automaticky zobrazí možnosť prestupu na prímestský autobus.
 
 
Nielen pre osobné vlaky
 
V praxi to teda bude fungovať tak, že pri vyhľadanom vlakovom spojení sa zobrazí položka „VLAK-BUS“ a po jej rozkliknutí sa zobrazia smery, na ktoré je od konkrétneho vlaku zabezpečené nadväzné autobusové spojenie. Funkcia je dostupná pre osobné vlaky (Os) a regionálne expresy (REx) na všetkých tratiach východného Slovenska.
 
Túto novinku pripravil organizátor integrovanej dopravy na východnom Slovensku (IDS Východ, s.r.o.) v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK)
 
„V minulosti si cestujúci musel osobitne vyhľadávať vlakový spoj a nadväzné autobusové spojenie, čo bolo zložité a zabralo to aj viac času. Vďaka zobrazeniu prestupov na autobusy si cestujúci jednoducho a rýchlo nájde vhodné spojenie. Ide o ďalší krok smerom k zjednodušeniu cestovania verejnou dopravou na východe Slovenska,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.
 
Motivácia pre ekologický spôsob dopravy
 
Novinku ocenil aj predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský, ktorý je rád, že takýmto spôsobom môžu cestujúcim uľahčiť každodenné cestovanie a ušetriť im čas pri vyhľadávaní prestupných spojení.
 
„Verím, že aj takéto malé kroky môžu východniarov motivovať, aby si vybrali ekologický a moderný spôsob dopravy pri cestovaní do práce, do školy, k lekárovi či za kultúrou. Prostredníctvom spolupráce so Železničnou spoločnosťou Slovensko sa snažíme zvýšiť atraktivitu cestovania verejnou dopravou a znížiť negatívne vplyvy, ktoré spôsobuje individuálna automobilová doprava,“ dodal Majerský.
(11:20, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár