Košická župa opäť spúšťa participatívny rozpočet, tentoraz finančne podporí zelené projekty

697x
22. Február 2022
Na zelené projekty vyčlenila župa 100-tisíc eur
O projektoch budú rozhodovať občania. Ilustračná foto: FB/KSK
 
Košický samosprávny kraj (KSK) v utorok (22. 2.) spustil novú výzvu v rámci svojho participatívneho rozpočtu. Tentoraz chce finančne podporiť zelené projekty, na ktoré vyčlenil sumu 100-tisíc eur.
 
Ako informovala hovorkyňa predsedu (KSK) Anna Terezková, vďaka týmto finančným prostriedkom by mohli v tomto roku vzniknúť v Košickom kraji napríklad vegetačné strechy, retenčné parkoviská či dažďové záhrady.
 
Získať verejné financie môžu nielen mestá, ale aj obce, neziskové organizácie či občianske združenia, ktoré svoje projekty zamerajú na ochranu životného prostredia, obnovu biodiverzity, realizáciu vodozádržných opatrení či zníženie negatívnych dôsledkov zmeny klímy.
 
 
O projektoch budú rozhodovať občania
 
„Mestá, obce, ale aj občianske združenia či neziskové organizácie, ktorým záleží na tom, aby bol Košický kraj zelenší, môžu svoje návrhy predkladať do 21. marca 2022. Po uplynutí termínu budú projekty kontrolované po formálnej a obsahovej stránke. Za tie, ktoré prejdú kontrolou, budú môcť obyvatelia kraja verejne hlasovať,“ vysvetlila Terezková.
 
Následne sa výška finančného príspevku pre jednotlivé regióny bude odvíjať od počtu obyvateľov daného regiónu.
 
Celkovo župa rozdelí 100-tisíc eur, najviac získa Abov, a to až 40-tisíc eur, nasleduje Zemplín (30-tisíc eur), Spiš (20-tisíc eur) a Gemer (10-tisíc eur).
 
Finančnú podporu z kraja získajú projekty s najväčším počtom hlasov. Realizácia úspešných projektov by mala prebiehať v tomto roku, ukončená by mala byť do 31. októbra.
 
Ďalšia výzva
 
Okrem participatívneho rozpočtu vyhlásil kraj v utorok aj výzvu na poskytnutie dotácií predsedu KSK. Tento rok má na tieto dotácie vyčlenených 500-tisíc eur.
 
„Žiadatelia sa môžu uchádzať o prostriedky z krajskej kasy s projektmi z oblasti regionálneho rozvoja, vzdelávania, výchovy a športu, sociálnej pomoci, zdravotnej starostlivosti, ľudských práv a slobôd aj z oblasti kultúry a duchovných hodnôt. Úspešní uchádzači môžu na svoj projekt získať dotáciu od 500 do 10-tisíc eur. Aj tieto projekty musia byť zrealizované do konca októbra,“ dodala Terezková s tým, že žiadosť o poskytnutie dotácie nájdu záujemcovia na webe vucke.egrant.sk.
(16:10, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár