Bardejov v Bratislave: Príbeh Sociálneho domu Antic si získal aj prezidentku

3625x
22. Február 2022
Do prezidentského paláca zavítali laureáti národnej ceny starostlivosti
Stretnutie v prezidentskom paláci, na ktorom sa zúčastnil aj generálny riaditeľ Sociálneho domu Antic Jaroslav Živčák  (Foto: FB/Zuzana Čaputová) 
 
Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová sa v pondelok osobne poďakovala pracovníkom sociálnych služieb, ktorí do starostlivosti o druhých vkladajú celé svoje srdcia. Vyzdvihla prácu laureátov a laureátiek Národnej ceny starostlivosti Dobré srdce. Medzi nimi sa objavil aj bardejovský Sociálny dom Antic.
 
Do prezidentského paláca zavítali začiatkom tretieho februárového týždňa laureáti Národnej ceny starostlivosti Dobré srdce. K oceneniu, ktoré dostali za rok 2021, sa pripojila ďakovnou rečou aj prezidentka Zuzana Čaputová.
 
„Sú z rôznych profesií – opatrovateľ, sestra, odborný pracovník, fyzioterapeutka. A sú aj z rôznych kútov Slovenska – od Bardejova až po Bratislavu. Všetkých ich však spája, že do starostlivosti o iných vkladajú svoje srdce. Ich práca je založená nielen na odbornosti a profesionalite, ale obsahuje aj kus ľudskosti, láskavosť, vrúcnosť a súcit. Ich srdce je nielen dobré, ale aj otvorené a ochotné prijať iných a starať sa o nich,“ opísala prezidentka po stretnutí na svojej sociálnej sieti.
 
Medzi laureátmi sa nachádzal aj bardejovský Sociálny dom Antic pod vedením Jaroslava Živčáka, ktorý si v druhom ročníku národnej ceny starostlivosti vyslúžil titul najlepšieho poskytovateľa zdravotníckych sociálnych služieb.
 
 
Podpora pre opatrovateľský sektor 
 
Prezidentka na spoločnom stretnutí podotkla, že ocenenie, ktoré pozvaní hostia za uplynulý rok získali, je zaslúžené aj z dvoch osobitných dôvodov.
 
„Ich práca je náročná vždy, uplynulé dva roky však boli z dôvodu pandémie ešte mnohonásobne ťažšie, nasadzovali svoje zdravie aj životy. Druhý dôvod je stále naliehavejší. Všetci vieme, že dlhodobá starostlivosť čelí nedostatku personálu a pretrvávajúcemu trendu odchodov opatrovateliek do zahraničia.“
 
Prezidentka upozornila na potrebu zabezpečenia priaznivých pracovných podmienok pre opatrovateľský sektor, ale aj na potrebu prajnej spoločenskej atmosféry a v neposlednom rade dôstojného finančného ohodnotenia.
 
„Toto všetkým opatrovateľkám, odborným pracovníkom, sestrám a fyzioterapeutom dlžíme,“ uzavrela vo svojom príhovore. V závere vyslovila prosbu, aby v tak dôležitej službe, ako je táto, nepoľavili.
 
„Prosím, pokračujte vo vašej dôležitej službe a nech je vaše srdce naďalej dobré, otvorené a láskavé."
(12:29, red)
 
Jožo Polčan
23.02.2022 13:00
Haha
Šak to hyena.. ze dobre srdce haha
Pridať komentár