Polícia si v Košickom kraji posvietila na vodičov či chodcov

646x
22. Február 2022
Policajti minulý týždeň odhalili na cestách Košického kraja viac ako 1 700 priestupkov
Vodiči najčastejšie porušovali rýchlosť, a to až 592 prípadoch. Ilustračná foto: pexels.com
 
Košická krajská polícia si minulý týždeň poriadne posvietila na účastníkov cestnej premávky. Na mušku si vzala nielen vodičov, ale aj chodcov či cyklistov. Ako to dopadlo?
 
Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach Jana Mésarová, od (11. 2.) policajti vykonávajú zvýšený dohľad na cestách. Zameraný je predovšetkým na kontrolu dodržiavania ustanovených alebo obmedzených rýchlostí jazdy motorových vozidiel.
 
„Tiež kontrolujú spôsob jazdy vodičov, dodržiavanie pravidiel cestnej premávky vodičmi a ich spolujazdcami. Dodržiavanie povinností vodičov voči chodcom a cyklistom, dodržiavanie povinností chodcov a cyklistov v cestnej premávke,“ povedala hovorkyňa a uviedla, že aj počas jarných prázdnin je na cestách viac policajtov.
 
 
Najčastejšie priestupky
 
Policajti minulý týždeň odhalili na cestách Košického kraja viac ako 1 700 priestupkov. Za sedem dní spáchalo dopravný priestupok 1759 účastníkov cestnej premávky.
 
Vodiči najčastejšie porušovali rýchlosť, a to až 592 prípadoch. K priestupkom ďalej patrili ďalšie porušenia pravidiel cestnej premávky (399), nesprávny spôsob jazdy (125), technický stav (119), pásy (99), telefón v ruke počas šoférovania (76), jazda bez svetiel (61), nesprávne predchádzanie (46), nedanie prednosti v jazde (39) z toho na priechode pre chodcov ich bolo päť. Posledným priestupkom bolo meranie hmotnosti a rozmerov vozidiel (preťažené nákladiaky), ktorých bolo osem,“ spresnila hovorkyňa.
 
Čo sa týka cyklistov, tí sa minulý týždeň dopustili štyroch priestupkov a chodci porušili 80 priestupkov.
 
Nechýbal ani alkohol za volantom 
 
Uplynulý týždeň nechýbal na cestách Košického kraja ani alkohol za volantom. Pod vplyvom alkoholu do jedného promile bolo 14 vodičov motorových vozidiel, nad jedno promile malo deväť vodičov. Opitých cyklistov bolo sedem a pri troch dopravných nehodách asistoval alkohol.
 
„Za porušenie zákona policajti zadržali 21 vodičských preukazov, 28 priestupkov bolo postúpených na správny orgán, kde hrozia vyššie pokuty ako v blokovom konaní. Zadržali tiež sedem osvedčení o evidencii vozidla a päť tabuliek s evidenčným číslom. Napomenutím vybavili policajti 83 priestupkov. Bloková pokuta zaplatená na mieste bola udelená 1 648-krát. Polícia tiež odhalila trestné činy, ktorých bolo desať a rovnako zadržala aj desať páchateľov,“ dodala hovorkyňa s tým, že polícia zistené výsledky analyzuje a po ich vyhodnotení prijme ďalšie potrebné opatrenia, aby nezodpovední účastníci cestnej premávky neohrozovali životy ostatných účastníkov.
(12:01, red)
Diskusia
Pridať komentár