Slovensko si pripomína smutné výročie vraždy Kuciaka a Kušnírovej

1543x
21. Február 2022
Brutálna vražda sa stala pred štyrmi rokmi
Zhromaždenie v Košiciach. Ilustračná foto: Iniciatíva Za slušné Slovensko
 
Slovensko si v pondelok pripomína smutné výročie brutálnej vraždy, keď pred štyrmi rokmi vo Veľkej Mači zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovú. Polícia ich telá našla až 26. februára 2018 a táto udalosť vyvolala občianske protesty a zmeny na politickej scéne.
 
Štvrté výročie vraždy si pripomína aj Iniciatíva Za slušné Slovensko, zhromaždenia však organizovať nebude.
 
„Odkaz Jána a Martiny, ako aj mnohých ľudí, ktorí stáli na námestiach je aj odkazom proti hrubosti, agresivite a násiliu. Vnímame vážnosť pandemickej situácie a zhromaždenia preto organizovať nebudeme. Pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej si 21. 2. 2022 uctíme individuálne na miestach, kde sme sa v rokoch 2018 až 2020 stretávali. Našou tichou prítomnosťou, zapálením sviečok či položením kvetov, chceme vyjadriť aj jasný postoj proti verbálnej hrubosti, agresivite a násiliu. Rovnaký postoj môže v pondelok vyjadriť každý z nás v ktoromkoľvek meste či obci na Slovensku,“ uviedla na svojej webovej stránke.
 
 
Davy na námestiach
 
Pred štyrmi rokmi vyšlo na námestia tisícky ľudí, ktorí boli plní hnevu, frustrácie a smútku. Podľa slov iniciatívy vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej s nami zatriasla a otvorila mnohé otázky o stave našej krajiny. Uskutočnilo sa viac než tristo zhromaždení po celom Slovensku a všetky boli pokojné a bezpečné.
 
„Nálada v krajine sa vtedy na chvíľu zmenila. Hoci bolo stále cítiť, sklamanie, nedôveru a hnev, bolo cítiť aj nádej, že krajina môže byť spravovaná lepšie. Táto nálada ovplyvnila aj voľby. Výsledok parlamentných volieb pre mnohých znamenal nádej na inú politickú kultúru. V situácii celosvetovej pandémie sa však čoskoro nádej menila na sklamanie a nedôveru,“ vysvetlila iniciatívna.
 
Vplyv pandémie
 
Ako ďalej povedala iniciatíva, v dôsledku pandémie sa posilnila radikalizácia, proti ktorej je možné bojovať jedine snahou o porozumenie, zjednotenie či prijatie.
 
„Vyzývajme politikov na všetkých úrovniach aby komunikovali zmierlivo. Žiadajme liberálnych, konzervatívnych, sociálnych, či progresívnych, politikov aby svoj pohľad na svet prezentovali tolerantne. Táto krajina potrebuje politikov, ktorí vedia kompetentne a jasne komunikovať. Ktorí vedia pokojne obhajovať racionálne riešenia problémov. Politikov, ktorí za tieto riešenia odvážne postavia a nenechajú sa prekričať populistami a štváčmi. Politikov, ktorí nám dokazujú svoj autentický záujem zlepšovať Slovensko,“ vyzvala iniciatíva.
 
 
Podpora zdravotníkom či učiteľom
 
Iniciatívna nezabúda ani na lekárov, lekárky, zdravotné sestry, zamestnancov nemocníc, učiteľov, učiteľky či zamestnancov sociálnych služieb, ktorí počas pandémie hľadali rôzne spôsoby, ako pomôcť.
 
„Podporme tých, ktorí nám život počas pandémie uľahčujú. Zastaňme sa ľudí, profesii, či inštitúcií, ktoré ostatné dva roky prispeli k riešeniam ťažkej doby. Toto sú ľudia, ktorí môžu prispieť k obnove dôvery v spoločnosti. Vnímajme príbehy tých, ktorých pandémia zasiahla,“ dodala na záver.
(10:01, red, Iniciatíva Za slušné Slovensko)
Diskusia
Pridať komentár