Košická župa vydala manuál, ktorý pomôže predchádzať kybernetickým hrozbám

527x
18. Február 2022
Hackerskému útoku čelila aj košická župa
K hackerskému útoku na počítačové siete košickej župy došlo minulý rok. Ilustračná foto: pexels.com
 
Po úspešnom odvrátení hackerského útoku na počítačové siete Košického samosprávneho kraja (KSK) minulý rok v októbri, sa vedenie košickej župy rozhodlo proaktívne pristupovať ku kybernetickým hrozbám.
 
Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková s tým, že podobné útoky sa netýkajú len samospráv či veľkých podnikov a spoločností. Čoraz častejšie sú obeťami hackerov aj bežní ľudia. Z toho dôvodu podáva svojim obyvateľom pomocnú ruku aj kraj.
 
 
 
Praktická príručka
 
„Pre obyvateľov sme pripravili manuál, ako sa brániť pred hrozbami, ​ktoré číhajú na ľudí v prostredí internetu. Manuál bude určený najmä pre najohrozenejšie skupiny používateľov internetu, ako sú deti, seniori či malí a strední podnikatelia, ktorí nemajú dostatočné finančné prostriedky na zabezpečenie svojich IT sietí,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.
 
Ako ďalej vysvetlila hovorkyňa, táto praktická príručka má za cieľ informovať o možných rizikách a hrozbách internetových technológii. Zároveň ponúka aj základné tipy ako sa brániť pred kybernetickými hrozbami.
 
Manuál si môžu ľudia stiahnuť na webovej stránke KSK v sekcii Prevencia kriminality.
 
„Košický samosprávny kraj pri kybernetickom útoku prešiel skúškou odolnosti. Je pozitívne, že okrem zlepšovania vlastných bezpečnostných opatrení posúva svoje skúsenosti s útokom ďalej. Aktivitu košickej župy pre zvýšenie informovanosti občanov v oblasti kyberbezpečnosti treba jednoznačne privítať. Je to prvá, no určite nie posledná aktivita v tejto oblasti. Je potrebné zamerať sa ešte viac na deti. Tie sú totiž nie len najzraniteľnejšou, ale aj najjednoduchšie ovplyvniteľnou skupinou a sú zároveň našou budúcnosťou” dodal odborník na kybernetickú bezpečnosť Peter Matej.
(12:15, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár