Stredné školy v Košickom kraji plánujú v budúcom školskom roku prijať vyše päťtisíc žiakov

772x
18. Február 2022
Žiaci, ktorí majú záujem o bilingválne štúdium, sa budú hlásiť na stredné školy po novom
Žiaci majú čas na podanie prihlášok do 20. marca. Ilustračná foto: FB/KSK
 
Šesťdesiattri stredných škôl, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja (KSK), by mali podľa plánov prijať v budúcom školskom roku spolu 5 283 žiakov. Deviataci a ôsmaci, ktorí majú záujem o bilingválne štúdium, sa však tento rok budú na školy hlásiť po novom.
 
Informovala o tom hovorkyňa predsedu (KSK) Anna Terezková s tým, že dôvodom týchto zmien je novela školského zákona, ktorá vstúpila do platnosti 1. januára.
 
„Dobrou správou je, že po novom sa zjednotia termíny prijímačiek a elektronické aj papierové prihlášky budú mať novú podobu. Samotný proces prípravy prijímacieho konania je však náročnejší,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.
 
Ako uviedla hovorkyňa, riaditelia stredných škôl musia zverejniť podmienky prijatia na štúdium do konca februára a žiaci majú čas na podanie prihlášok do 20. marca.
 
„Novinkou je, že výsledky z Testovania 9 už pre stredné školy nebudú záväzné. Úspešné absolvovanie Testovania 9 prestáva byť automatickou vstupenkou na strednú školu, hoci riaditelia budú môcť výsledky monitoringu zohľadniť pri prijímacom konaní aj naďalej. Žiaci sa môžu na strednú školu hlásiť na všetky odbory. Pri voľbe talentového odboru vzdelávania na strednej športovej škole sa však treba poponáhľať so zaslaním prihlášky z dôvodu overovania športového výkonu, a to už v čase od 21. marca do 14. apríla,“ vysvetlila.
 
 
Maximálne štyri školy
 
Vedúci odboru školstva Úradu KSK Slavomír Kožár tiež uviedol, že jeden deviatak si môže podať prihlášku maximálne na štyri školy.
 
„Pričom hlásiť sa môže najviac na dva odbory, kde sa vyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností a nadania a najviac na dva odbory, kde sa talentové skúšky nerobia. Ôsmaci môžu uviesť maximálne dve bilingválne školy, o ktoré majú záujem. Teší nás, že tento rok bude celý proces pre žiakov byrokraticky odľahčený. Podávať si budú len jednu prihlášku, na ktorej uvedú všetky školy, o ktoré majú záujem a zoradia ich podľa vlastných priorít. Tlačivo vypíšu zákonní zástupcovia deviatakov a v prípade nejasností im poradí východný poradca na svojej základnej škole,“ povedal vedúci odboru školstva Úradu KSK Slavomír Kožár.
 
Podanie prihlášky
 
Ako ďalej priblížila hovorkyňa, prihlášku bude možné podať v papierovej forme alebo elektronicky cez informačný portál školy, ako napríklad Edupage, eŠkola či Proforient.
 
„Elektronickú prihlášku je potrebné prostredníctvom informačného portálu odoslať do 14. marca, následne ju potvrdí základná škola. Aj v prípade, že si žiak a jeho zákonný zástupca zvolia papierovú formu prihlášky, musí tlačivo potvrdiť základná škola. Rodič následne do 20. marca podá prihlášku alebo jej podpísanú kópiu na každú zo škôl, kam sa žiak hlási. Pri doručení poštou rozhoduje dátum na poštovej pečiatke,“ dodala Terezková.
 
Prijímacie skúšky budú v dvoch termínoch
 
Podľa informácií, ktoré zverejnilo ministerstvo školstva, sa prijímacie skúšky uskutočnia v dvoch termínoch tak, aby sa žiakom neprekrývali.
 
Prvé kolo prijímačiek na netalentové odbory sa uskutoční 2. alebo 3. mája a tiež 9. alebo 10. mája.
 
Dva termíny sú vyhradené aj pre talentové odbory – 4., 5. alebo 6. mája a tiež 11., 12. alebo 13. mája. V prípade, že riaditeľ neobsadí všetky plánované miesta v prvom ročníku svojej školy, bude môcť do 6. júna vypísať druhé kolo prijímačiek, ktoréje jednotne naplánované na 21. júna.
(9:01, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár