VIDEO | Študujte odbor mechanik počítačových sietí na SŠJH v Bardejove

1237x
18. Február 2022
Získané certifikáty posúvajú uplatnenie študentov na vyššiu úroveň
Pozrite si videoreportáž 
 
Prevedú vás základmi elektroniky a zasvätia vás do tajov počítačových komponentov. Bardejovská Spojená škola Juraja Henischa sa rýchlo adaptuje na požiadavky doby, ktorá je spätá s najnovšími technológiami. V študijnom portfóliu si nájdu svoje miesto aj mechanici počítačových sietí.
 
„Učia sa robiť koncovky, počítačové siete, učia sa aplikačné programy, učia sa programovacie jazyky, vytvárajú si vlastné webové stránky a konečnú počítačovú sieť, štruktúru počítačovej siete,“ objasnila majsterka odborného výcviku Svetlana Žofčinová.
 
Praktické vyučovanie študenti absolvujú v školských dielňach vybavených tou najmodernejšou výpočtovou technikou, ale aj priamo v partnerských firmách školy. Absolventi štvorročného odboru okrem iného získajú dôležité osvedčenie o odbornej spôsobilosti v elektrotechnike.
 
„To osvedčenie je v zahraničí viac preferované ako maturitné vysvedčenie a oprávňuje ich k montáži na elektrických prístrojoch a zariadeniach,“ doplnila majsterka odborného výcviku.
 
V súlade s najnovšími trendmi  
 
Žiak sa počas vzdelávacieho procesu cvičí v simulačnom programe Cisco Packet Tracer. V tomto programe navrhuje počítačové siete a konfiguruje sieťové zariadenia: switche, routre, wifi routre a servery. Na odbornom výcviku žiak prakticky vytvára a nastavuje fyzickú sieť so skutočných switchov a routrov.
 
 
„Vedenie školy si uvedomuje, že súčasné trendy a vývoj v informačných technológiách sú veľmi dôležité. Takisto dôležitá je aj príprava študentov pre tento odbor. Preto pristupujeme k modernizácii systému vzdelávania a učebných pomôcok,“ doplnil riaditeľ školy Peter Dulenčin.
 
Po úspešnom ukončení štúdia absolventi dostanú aj výučný list, maturitné vysvedčenie a za režijné náklady si môžu na škole spraviť takisto zváračský kurz.
 
Otvárajú sa im dvere do sveta  
 
„Test z odbornej spôsobilosti a školenie k odbornej spôsobilosti majú v rámci praktickej maturitnej skúšky. Výsledné osvedčenie dostanú ako súčasť maturitného vysvedčenia,“ ozrejmila Žofčinová.
 
Získané certifikáty posúvajú uplatnenie študentov na vyššiu úroveň a otvárajú dvere do národných a medzinárodných IT spoločností. Zamestnať sa môžu ako grafici, správcovia sietí, tvorcovia webstránok či ako servisní a sieťoví technici.
 
„Podmienky prijatia v odbore mechanik počítačových sietí sú úspešne ukončiť 9. ročník základnej školy, absolvovať lekársku prehliadku a vykonať prijímaciu skúšku,“ uzavrel zástupca riaditeľa pre odborný výcvik Marián Tomčo.
(8:29, red)
 
Diskusia
Pridať komentár