V zariadeniach sociálnych služieb v Košickom kraji pribudli nové zdravotnícke pomôcky

457x
17. Február 2022
Klientom poslúžia aj prostriedky na dezinfekciu
V zariadeniach pribudli napríklad mobilné vakové zdviháky. Foto: FB/KSK
 
Košický samosprávny kraj (KSK) postupne modernizuje vybavenie zariadení sociálnych služieb, ktorých je zriaďovateľom.
 
Ako informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková, nové zdravotnícke pomôcky pribudli v župných zariadeniach aj vďaka projektu Zlepšenie služieb zdravotnej starostlivosti v sociálnych zariadeniach, ktorý je financovaný z programu cezhraničnej spolupráce ENI Maďarsko-Slovensko-Rumunsko- Ukrajina 2014 – 2020.
 
„Cieľom projektu je vytvoriť lepšie podmienky pre aktivity a terapie klientov nákupom zariadení a modernizáciou materiálno – technického vybavenia, ako aj zlepšenie zručností a vedomostí personálu v týchto zariadeniach,“ vysvetlila Terezková s tým, že rozpočet projektu predstavuje viac ako 370-tisíc eur a košická župa sa na ňom podieľala spolufinancovaním vo výške päť percent.
 
 
Aké zdravotnícke pomôcky pribudli?
 
Vďaka tomuto projektu klientom v župných zariadeniach Jasanima v Rožňave, Lúč v Šemši aj Harmonia v Strážskom pribudol pásový schodolez, ktorý uľahčí presun po schodoch.
 
„Jeho najväčšou výhodou je pohodlná preprava, keďže imobilná osoba prekonáva schodisko spolu s vozíkom, na ktorom sa práve nachádza. Radosť máme aj z nových mobilných vakových zdvihákov, vďaka ktorým sa klienti vedia jednoduchšie presunúť napríklad z postele na sedačku,“ povedala riaditeľka zariadenia Jasanima v Rožňave Beáta Šlosárová.
 
Ďalších štrnásť mobilných vakových zdvihákov poputovalo okrem rožňavského zariadenia aj do Arcusu v Košiciach, Reginy v Kráľovciach, Via Luxu v Barci, Lidwiny v Strážskom a Lumenu v Trebišove. Nového pomocníka v podobe stropného zdvíhacieho zariadenia dostali aj Idea v Prakovciach, Ondava v Rakovci nad Ondavou, Anima v Michalovciach i Regina v Kráľovciach.
 
Pribudli aj pomôcky v boji s koronavírusom
 
„Keďže v projekte na našej strane došlo k nevyčerpaným finančným prostriedkom, župa sa rozhodla dodatočne pridať ďalší cieľ, a to obstaranie ochranných pomôcok v boji s koronavírusom. Na základe zistenej potreby jednotlivých zariadení sme zakúpili 16 kusov elektrostatických pištolí, ktoré by si samotné zariadenia z vlastných prostriedkov nedokázali zabezpečiť. Obstarali sme tiež viac ako 300 litrov dezinfekcie a 19 germicídnych žiaričov,“ dodal predseda KSK Rastislav Trnka.
(11:59, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár