VIDEO | Mechanik mechatronik na SŠJH v Bardejove

834x
16. Február 2022
Absolvujú strojárske vyučovanie, oboznámia sa aj s robotikou
Pozrite si videoreportáž  
 
Elektrotechnický odbor, ktorý približuje svet automatizácie, výpočtovej techniky a moderných výrobných technológií do hĺbky. Štúdium mechatroniky na Spojenej škole Juraja Henischa v Bardejove ponúka ďaleko viac ako len teoretické poznatky.
 
„Žiaci prejdú klasickým strojárskym vyučovaním, čiže na CNC strojoch, frézach a sústruhoch, plus sa naučia základy elektrotechniky, základy výpočtovej techniky, vedia si počítač poskladať, opraviť, nainštalovať a preinštalovať. Oboznámia sa so základmi robotiky a programovania, kde sa naučia tú logiku myslenia programátora a čítania schém hydraulických a pneumatických schém, čo sa využíva najmä vo firmách, kde sú automatizované linky,“ ozrejmil majster odborného výcviku Peter Lipták.
 
Študenti priamo v školských dielňach pracujú s najmodernejšími prístrojmi, k dispozícii majú aj 3D tlačiareň, ktorá im umožňuje zrealizovať vlastné návrhy. Po ukončení štúdia získajú absolventi vysvedčenie o maturitnej skúške, výučný list a osvedčenie o odbornej spôsobilosti v elektrotechnike. Takisto majú možnosť získať zváračský preukaz iba za režijné náklady.
 
V nových priestoroch
 
„V tejto novej učebni sa žiaci v rámci technického kreslenia učia kresliť elektrotechnické schémy pomocou počítača v prostredí Eagle. Zároveň sa budú učiť navrhovať plošné spoje a pripravovať celkové podklady pre elektronickú výrobu,“ uviedol pedagóg technického kreslenia Miroslav Vojtek.
 
„V treťom a štvrtom ročníku môžu ísť žiaci na firmu, kde už vlastne pracujú v štandardných podmienkach a naberajú skúsenosti z reálneho sveta,“ doplnil Lipták.
 
Záujemcovia o štvorročný odbor mechanik mechatronik musia úspešne ukončiť 9. ročník základnej školy, vyžaduje sa od nich zdravotná spôsobilosť a úspešné vykonanie prijímacej skúšky.
(13:50, red) 
Diskusia
Pridať komentár