Štátni a mestskí policajti v Košiciach spájajú sily, zamerajú sa najmä na chodcov

1000x
16. Február 2022
Dôvodom ich spolupráce je zvýšený počet nehôd s účasťou chodcov
Spolupráca policajtov v Košiciach má viesť k väčšej bezpečnosti chodcov na priechodoch. Ilustračná foto: Ahoj Košice
 
Polícia v poslednom období eviduje zvýšený počet dopravných nehôd s účasťou chodcov. Preto sa štátni a mestskí policajti v Košiciach dohodli na spolupráci pri dohľade nad ich bezpečnosťou.
 
Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Lenka Ivanová, len počas uplynulého týždňa došlo na cestách Košického kraja k štyrom dopravným nehodám s účasťou chodca. Z toho tri boli v Košiciach a jedna v Spišskonovoveskom okrese.
 
 
Vzájomná spolupráca
 
Aj z tohto dôvodu sa uskutočnilo pracovné stretnutie primátora mesta Košice Jaroslava Polačeka s riaditeľom Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Radoslavom Fedorom, ktorí sa dohodli na vzájomnej spolupráci príslušníkov Policajného zboru a policajtov Mestskej polície v Košiciach.
 
„Obe zložky budú vzájomne spolupracovať a dohliadať na bezpečnosť chodcov, najmä v okolí takzvaných inteligentných priechodov pre chodcov. Ide o priechody, ktoré sa rozsvietia po vstupe chodca. Policajti sa zamerajú na dodržiavanie povinností vodiča vo vzťahu k chodcom, ale aj na disciplinovanosť, ohľaduplnosť a vzájomný rešpekt vodičov a chodcov. V prípade potreby budú policajti postupovať v zmysle a intenciách zákona,“ vysvetlila hovorkyňa.
 
 
Ráno i cez víkendy
 
Dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky budú vykonávať v dňoch a v časoch, kedy dochádza najčastejšie k dopravným nehodám s následkami na živote a zdraví, teda najmä v skorších ranných hodinách a za súmraku, a tiež v nočných hodinách cez víkendy.
 
Spoločná akcia
 
„Dlhodobým cieľom mesta je zabezpečiť čo najvyššiu bezpečnosť cestnej premávky a chodcov. Lokality pre umiestnenie tohto druhu inteligentného dopravného značenia sme vyberali v spolupráci s mestskými časťami a krajským dopravným inšpektorátom. Napriek tomu, že nové, inteligentné priechody sú dokončené, sekundárnym cieľom je aj prevencia a osveta, preto sme sa s vedením mestskej a štátnej polície dohodli na spoločnej akcii, pri ktorej budeme monitorovať práve dodržiavanie predpisov na týchto kritických miestach,“ povedal primátor Polaček.
 
Ako skonštatoval Fedor, KR PZ víta akýkoľvek krok správcu komunikácie k zvýšeniu bezpečnosti ma cestách. „Vďaka spolupráci s mestom Košice je možné zvýšiť bezpečnosť chodcov – najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky. Pevne verím, že vzájomnou spoluprácou oboch zložiek bude pohyb po cestách bezpečnejší“, dodal Fedor.
(12:15, red)
Diskusia
Pridať komentár