Hygienici reagujú na aktuálne dianie na Ukrajine, vydali zmeny vo vyhláškach

1708x
16. Február 2022
Od stredy sa ruší povinná karanténa občanom susedných štátov ohrozených vojnou
Zmeny sa týkajú aj režimu na hraniciach .Ilustračná foto: FB/Polícia Slovenskej republiky
 
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR reaguje na aktuálne dianie súvisiace s Ukrajinou a vydal novelizované vyhlášky, ktoré začnú platiť od stredy (16. 2.).
 
Ako uviedol ÚVZ, zmeny vo vyhláškach boli prerokované s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Úradom hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru a konzíliom odborníkov.
 
Hranice a karanténa
 
Po novom sa ruší povinná karanténa po vstupe na Slovensko osobám zo susedného štátu, v ktorom boli bezprostredne pred príchodom vystavené ohrozeniu počas vnútroštátneho či medzinárodného ozbrojeného konfliktu. Tieto osoby nie sú ani povinné registrovať sa cez systém eHranica.
 
„Povinná karanténa a registrácia v systéme eHranica sa rovnako nebudú vzťahovať na osoby, ktoré vstúpia na Slovensko z územia susedného štátu z obavy pred vnútroštátnym alebo medzinárodným ozbrojeným konfliktom a ďalej tranzitujú do krajiny, v ktorej majú udelený pobyt alebo ktorej sú občanmi. Tieto osoby však musia územie Slovenska opustiť do 72 hodín od vstupu naň,“ vysvetlili hygienici.
 
 
ÚVZ tiež priblížil, že osoby, ktoré vstúpili na Slovensko zo susedného štátu, v ktorom boli bezprostredne pred príchodom vystavené ohrozeniu počas vnútroštátneho alebo medzinárodného ozbrojeného konfliktu, budú oprávnené opustiť miesto izolácie alebo karantény na čas nevyhnutný s opustením Slovenska.
 
Znamená to napríklad, že ak takáto osoba v rámci OTP režimu v hoteli bude mať pozitívny výsledok testu, môže v rámci päťdňovej izolácie opustiť Slovensko.
 
„Medzi osoby v osobitnom režime budú zaradené osoby pôsobiace v sektore poľnohospodárstva, potravinárstva a obchodu s potravinami,“ priblížili hygienici s tým, že tento bod súvisí s personálnymi výpadkami na pracoviskách v dôsledku variantu omikron.
 
ÚVZ zároveň dodal, že čo sa týka prevádzok, ktoré poskytujú hotelové a iné ubytovacie služby a turistické a ostatné krátkodobé ubytovacie služby, tie budú môcť fungovať v režime OTP.
(9:10, red, ÚVZ)
Diskusia
Pridať komentár