VIDEO | Bardejovská SŠJH predstavuje programátora obrábacích a zváracích strojov a zariadení

1149x
15. Február 2022
Zváranie môžu skúšať aj na trenažéri
Pozrite si videoreportáž 
 
Od základného náradia, cez strojové opracovávanie kovov až po samotné programovanie. Spojená škola Juraja Henischa uvádza do praxe budúcich programátorov obrábacích a zváracích strojov.
 
„Žiakov odboru programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení pripravujeme priamo na programovanie CNC strojov, ale zameriavame sa hlavne na páliace a zváracie stroje. Na takýchto strojoch neskôr pracujú vo firmách u zamestnávateľov a potom tam môžu po skončení školy aj pracovať,“ uviedol majster odborného výcviku Lukáš Roguľa.
 
Študenti majú veľkú výhodu v tom, že môžu absolvovať zváračský kurz nielen na zváračskej škole, ale aj na zváracom trenažéri. Ten vytvára bezpečné prostredie pre prvý kontakt so zváraním.
 
Uplatnia sa v moderných slovenských závodoch  
 
„Žiaci si neublížia, nepopália sa, má to edukačnú funkciu a samozrejme ten prvý kontakt je tam neoceniteľný,“ doplnil Roguľa.
 
Absolventi odboru získajú vysvedčenie o maturitnej skúške, výučný list, samozrejmosťou je aj osvedčenie o odbornej spôsobilosti v elektrotechnike. Študijnú nadstavbu môžu ďalej realizovať na technických univerzitách a pracovne sa vedia uplatniť v moderných závodoch priamo na Slovensku.
 
Tri zváračské kurzy 
 
„Počas štúdia na našej škole absolvujú spolu tri zváračské kurzy. Prvý je zváranie plameňom, druhý je zváranie v ochrannej atmosfére plynu CO2 a tretí je zváranie obalenou elektródou,“ uzavrel majster odborného výcviku.
 
Záujemcovia, ktorí sa chcú hlásiť na odbor, musia úspešne ukončiť 9. ročník základnej školy a mali by byť zdravotne spôsobilí. Poslednou podmienkou prijatia na štúdium je úspešné vykonanie prijímacej skúšky.
(13:18, red)
 
Diskusia
Pridať komentár