Ľudia začali dostávať falošné smsky od bánk, polícia upozorňuje na podvodníkov

1864x
15. Február 2022
Môžu od vás vypýtať osobné či platobné údaje
Odosielateľ má netypickú emailovú adresu, link do Internet bankingu je falošný a má úplne iný formát (Foto: Hoaxy a podvody - Polícia SR/koláž)  
 
S podvodnými SMS správami sa v poslednom období roztrhlo vrece, polícia upozorňuje občanov, aby boli ostražití a kriticky premýšľali nad tým, komu odovzdajú svoje údaje.
 
Špecializovaná oficiálna stránka Policajného zboru Slovenskej republiky na boj proti hoaxom a podvodom v online priestore zverejnila desiatky SMS správ od ľudí, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako správy z banky. Texty týchto správ ľudí žiadajú, aby klikli na priložený link za účelom zabránenia zablokovania účtu. 
 
Polícia upozorňuje, že banky takéto správy neposielajú 
 
„Po presmerovaní na falošnú stránku, ktorá imituje vzhľad skutočného Internet bankingu alebo inej stránky, vás oznámením vyzývajú, aby ste zadali svoje prihlasovacie údaje a heslo, príp. údaje o svojej platobnej karte. Takto sa podvodníci dostanú k prístupovým či iným súkromným údajom a to bez toho, aby to poškodený klient vedel a môžu ho obrať o peniaze,“ objasňuje polícia na sociálnej sieti. 
 
Banka však takéto emaily či SMS neposiela. Text obsahuje neúplné informácie. Odosielateľ má netypickú emailovú adresu, link do Internet bankingu je falošný a má úplne iný formát.
 
To sú všetko veci, na ktoré si treba dať pozor, i keď má banka špičkové mechanizmy, vďaka ktorým dokáže tieto podvodné aktivity zachytávať a chrániť prostriedky klientov.
(12:23, red, Hoaxy a podvody - Polícia SR)
 
Diskusia
Pridať komentár