Najstaršia škôlka vo Svidníku bude mať zelenú strechu, mesto chystá ďalšiu renováciu

760x
15. Február 2022
Stavba materskej školy je zo 70-tych rokov
Mesto je vo fáze prípravy spustenia verejnej súťaže na dodávateľa stavby (Foto: mesto Svidník)
 
Po kompletnej rekonštrukcii elektrických rozvodov v hospodárskej budove Materskej školy na ulici Ľ. Štúra získalo mesto Svidník nenávratný finančný príspevok na zelenú strechu na Pavilóne 1.
 
Ako uviedlo mesto, na vybudovanie zelenej strechy získali finančný príspevok z Ministerstva životného prostredia vo výške 166 320, 19 eur. Pre tento účel bolo schválené mestským zastupiteľstvom spolufinancovanie mesta vo výške 5%. Mesto je vo fáze prípravy spustenia verejnej súťaže na dodávateľa stavby.
 
„Vybudovanie zelenej strechy vnímame ako prínos pre životné prostredie, ale aj pre kvalitu života obyvateľov nášho mesta. S takýmto citlivým prístupom sa stále viac venujeme budovaniu chodníkov z polopriepustných materiálov, podporujeme šport v meste, budujeme zimnú športovú halu, ihrisko pri ZŠ 8. mája a sadíme kvetinové záhony i nové stromy,“ uviedla primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová.
 
Mesto Svidník sa púšťa tiež do zateplenia hlavnej a najväčšej budovy najstaršej Materskej školy na Ul. Ľ. Štúra vo Svidníku. Stavba materskej školy je zo 70-tych rokov 20. storočia.
 
 
Aktuálne sa dovŕšila príprava projektovej dokumentácie, na ktorej sa pracovalo niekoľko mesiacov. Cieľom zateplenia škôlky je dosiahnutie úspory energie pri prevádzkovaní objektu, odstránenie porúch vyvolaných tepelnými mostami, zlepšenie tepelnotechnických vlastností budovy a celková estetizácia školského zariadenia.
 
V ďalšej fáze realizácie zateplenia najstaršej škôlky vo Svidníku sa pristupuje k získaniu stavebného povolenia a neskôr k verejnému obstarávaniu na dodávateľa stavby. Mesto chce získať prostriedky na realizáciu zateplenia tiež z externých zdrojov.
 
Celkové investície do školských zariadení
 
V roku 2022 sú naplánované investície vo výške 205,16-tisíc eur na rekonštrukciu strechy Materskej školy na ul. Ľ. Štúra z úspešnej výzvy. Navrhnutý typ zelenej strechy bude zadržiavať dažďovú vodu.
 
Ďalšie výdavky sú naplánované vo výške 25-tisíc eur na rekonštrukciu elektroinštalácie a 10-tisíc eur na rekonštrukciu sociálneho zariadenia, tiež 5-tisíc eur na centrálny odsávač pár do školskej jedálne, spolu v tejto škôlke pribudnú investície za cca 245-tisíc eur. V areáli MŠ 8.mája bude zrekonštruovaný chodník v hodnote 5-tisíc eur.
 
Na MŠ Ul. gen. Svobodu pribudne v školskej kuchyni centrálny odsávač pár a nová elektrická rúra, spolu za 8-tisíc eur. V základných školách sú naplánované výdavky vo výške 10-tisíc eur na rekonštrukciu elektroinštalácie ZŠ Ul. 8. mája a 10-tisíc eur na vyasfaltovanie cesty k školskej jedálni v ZŠ Ul. Karpatská. V roku 2022 sú tiež naplánované kapitálové výdavky vo výške 10-tisíc eur na vzduchotechniku do školskej jedálne v ZŠ Ul. Komenského.
(8:37, K. Tchirová)
 
Diskusia
Pridať komentár