Stredná odborná škola technická v Košiciach má lásku v krvi, opäť pomôže tou najvzácnejšou tekutinou

1411x
14. Február 2022
Za takmer desať rokov darovali približne 90 litrov krvi
Prvýkrát sa mobilný odber krvi na škole konal v roku 2013. Ilustračná foto: SOŠ Technická Košice
 
Viete čo majú spoločné Valentín a Stredná odborná škola technická, Kukučínova 23 v Košiciach? Idú na to od srdca. A inak to nebude ani tento rok, keď sa jej študenti, učitelia a majstri zapoja do kampane Valentínska kvapka krvi 2022.
 
Spôsob, ako nahradiť najvzácnejšiu tekutinu zatiaľ neexistuje. Jediná možnosť, ako pomôcť človeku, ktorý ju potrebuje, je prijať ju od darcu krvi.
 
To si uvedomuje aj košická stredná odborná škola, ktorá sa už takmer desať rokov zapája do celoslovenských kampaní zameraných na darcov krvi.
 
 
„Som veľmi rád, že sa naši žiaci a zamestnanci zapájajú do Valentínskej kvapky krvi. Teší ma, že najmä žiaci si uvedomujú dôležitosť darovania krvi a veľmi aktívne sa ho zúčastňujú. Je to zároveň zásluha pedagógov, že žiakov k tomu vedú, vysvetľujú jeho význam pre zdravie tých, ktorí krv nevyhnutne potrebujú. Nepriaznivo nám do organizovania mobilného odberu Valentínskej kvapky krvi zasiahla pandémia, ale aj napriek tomu sa naši žiaci a učitelia prispôsobili situácii, našli spôsob a darovať pôjdu priamo na pracoviská transfúznej stanice. Ďakujem všetkým, ktorí sa do tohto ľudsky významného podujatia aktívne zapájajú a samozrejme aj tým, ktorí sa v tomto roku zúčastnia prvýkrát,“ povedal riaditeľ školy Ján Pituch.
 
 
Približne 90 litrov krvi
 
Prvýkrát sa mobilný odber krvi na škole konal v roku 2013 a keďže chuť pomáhať bola veľká rozhodli sa v tom pokračovať. Za takmer desať rokov sa darcami stalo 160 študentov spolu s učiteľmi a majstrami pomohli zachrániť život 200 dávkami krvi.
 
Pri jednom darovaní krvi sa darcovi odoberie približne 450 ml krvi. Znamená to, že košická stredná škola spoločnými silami darovala približne 90 litrov krvi. A tieto čísla sa rozhodla zvýšiť v nasledujúcich dňoch.
 
 Ilustračná foto: SOŠ Technická Košice
 
Kampaň potrvá do 11. marca
 
Ako za školu povedal učiteľ telesnej výchovy a koordinátor Valentínskej kvapky krvi Róbert Smrčo, darovať krv môžu študenti a pedagógovia od 14. februára do 11. marca 2022 v priestoroch Národnej transfúznej stanice (NTS) na Triede SNP 1 v Košiciach.
 
„Kvôli pandemickým opatreniam sa na škole nebude konať mobilný odber, tak ako to bolo po iné roky. Naši študenti, učitelia a majstri však môžu darovať krv individuálne. Stačí, ak pri darovaní NTS nahlásia, že sú z našej školy,“ vysvetlil učiteľ.
 
Smrčo zároveň povedal, že prvýkrát daroval krv práve na “Kukučínke“ v roku 2013 až ako učiteľ. Odvtedy je z neho pravidelný darca.
 
„Rekordy nelámem, ale mám za sebou dohromady približne 20 odberov krvi a krvných doštičiek. Preto mi je organizovanie darovania krvi a jeho popularizácia medzi našimi študentmi blízka. Príležitostí je veľa, 17. november nie je len Dňom študentstva (Deň boja za slobodu a demokraciu) ale aj Svetový deň predčasniatok a práve tie často potrebujú darovanú krv. A na Valentína si darovaním krvi pripomíname lásku človeka k človeku,“ dodal Smrčo.
(9:45, red)
Diskusia
Pridať komentár