Všetky prevádzky maloobchodu prejdú po novom do režimu základ

1168x
11. Február 2022
Úrad verejného zdravotníctva vydal nové vyhlášky
V režime základ budú fungovať napríklad aj kníhkupectvá. Ilustračná foto: pexels.com
 
Slovákov od utorka 15. februára čaká ďalšie menšie uvoľňovanie opatrení. Po novom budú všetky prevádzky maloobchodu fungovať v režime základ.
 
Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
 
„Doteraz v režime základ fungovali iba vybrané maloobchodné prevádzky ako napríklad prevádzky potravín, drogérie, lekárne, neskôr predajne odevov, obuvi, stavebniny či ďalšie. Po novom budú v „základe“ už napríklad aj hračkárstva, elektro či kníhkupectvá,“ uviedol ÚVZ s tým, že všetky prevádzky maloobchodu budú môcť fungovať po 22.00 hod.
 
 
Opatrenia pre gastrosektor sa nemenia
 
Hygienici zároveň zdôraznili, že opatrenia pre prevádzky, poskytujúce služby, sa týmito vyhláškami nateraz nemenia.
 
Znamená to, že služby ako napríklad gastrosektor, prevádzky starostlivosti o ľudské telo, hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania, kúpaliská, akvaparky, fitness centrá a iné zostávajú v režime a s kapacitnými obmedzeniami ako doteraz - teda OP alebo OP plus.
 
Služby, ktoré mohli fungovať v režime OTP budú takto fungovať aj naďalej.
 
Ide napríklad o ubytovanie pre lyžiarske alebo snoubordové výcviky a kurzy, ubytovanie v hoteli v súvislosti s výkonom práce či za účelom návštevy zdravotníckeho zariadenia, lanové dráhy a vleky, vonkajšie športoviská a iné.
 
Rovnako ostávajú bez zmeny aj služby, ktoré mohli fungovať v režime základ, medzi ktoré patria napríklad veterinárne ambulancie, práčovne a čistiarne, zberné dvory a iné.
 
„Upozorňujeme, že pre vybrané služby naďalej platia aj obmedzené otváracie hodiny od 5.00 do 22.00 hod. Napríklad gastroprevádzky s konzumáciou na mieste, zariadenia starostlivosti o ľudské telo, fitness, wellness služby, oprava a servis vecí, vonkajšie športoviská a iné.“ vysvetlili.
 
Zmena v OP+
 
Ako ďalej priblížili hygienici od utorka budú do režimu OP+ zahrnuté aj osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami. Zároveň sa však musia preukázať negatívnym výsledkom testu.
 
Za negatívny test sa bude považovať PCR a LAMP test nie starší ako 72 hodín a tiež aj antigénový test nie starší ako 48 hodín.
(16:10, red, ÚVZ)
Diskusia
Pridať komentár