Na východe odštartovali novinku v rámci testovania. Bude rýchlejšie a dostupnejšie

1336x
10. Február 2022
Takéto testovanie už realizovali aj na predolympijskej kvalifikácii slovenských hokejistov
Celý proces tohto testovania, od registrácie až po výsledok, prebieha na jednom mieste (Foto: PSK)
 
Zlepšiť dostupnosť a zrýchliť proces testovania. To je hlavným cieľom mobilného LAMP testovania, novinky pred Úradom PSK v Prešove, ktoré sa rozbehlo v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva.
 
Ako ozrejmila Prešovská župa, pred Úradom Prešovského samosprávneho kraja (ÚPSK) sa vo štvrtok 10. februára začalo s mobilným LAMP testovaním. Ide o testovanie kloktaním, ktoré má rovnakú citlivosť ako PCR testy, avšak jeho vyhodnocovanie trvá kratšie. Ide o prvé testovanie takéhoto druhu na východnom Slovensku.
 
Vybrané rezortom zdravotníctva  
 
„V prvom rade nás teší, že ministerstvo zdravotníctva si vybralo Prešovský samosprávny kraj, konkrétne priestory tu pred budovou Úradu PSK, kde môžeme realizovať LAMP testovanie. Ide o jednoduchšie, rýchlejšie a pre mnohých ľudí aj príjemnejšie testovanie ako výter z nosa či hrdla, keďže ide o kloktací test. Výhodou je, že celý proces tohto testovania, od registrácie až po výsledok, prebieha tu na jednom mieste. Ľudia, ktorí boli v kontakte s pozitívnou osobou alebo sa cítia chorí, tak majú výsledok do niekoľkých hodín a nie do niekoľkých dní, ako je tomu dnes. Som veľmi rád, že v čase vrcholiaceho omikronu môžeme takýmto spôsobom pomôcť s dostupnosťou testovania a jeho zrýchlením,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.
 
Krajská samospráva vybrala Prešov pre umiestnenie špeciálneho mobilného odberového miesta (MOM) aj z dôvodu, že v krajskom meste nie je aktuálne štátne laboratórium pre vykonávanie PCR testov.
 
 
 
Denne otestujú skoro 1000 ľudí  
 
Najbližšie laboratórium je až v Poprade a má maximálnu kapacitu 600 vyhodnotených testov denne takmer pre celý kraj. MOM na LAMP testy vie denne otestovať takmer tisíc ľudí. Pozostáva z troch vozidiel, v ktorých môže pracovať 6-7 ľudí/tím.
 
„Proces takého testovania začína tak, že pacient sa zaregistruje na portáli koronagov.sk, následne príde na toto miesto, kde sa urobí kloktací odber. V prvom aute je registrácia, v ďalšej dodávke sa robí inaktivácia vzorky a v ďalšom prívese sa vykonáva samotný LAMP test. Na základe toho potom pacient dostane SMS správu s negatívnym alebo pozitívnym výsledkom. Ide o veľmi jedinečný projekt, ktorý nemá obdobu podľa mojich informácií ani v strednej Európe,“ vysvetlil vedec Pavol Čekan.
 
Cez štátnu čakáreň  
 
Ako ďalej uviedol, takéto testovanie už majú odskúšané a realizovali ho napr. na predolympijskej kvalifikácii slovenských hokejistov, GLOBSEC konferencii, Majstrovstvách Európy v hádzanej alebo Festivale Pohoda.
 
Aktuálne prebieha LAMP testovanie prostredníctvom štátnej čakárne. Testuje sa pred Úradom PSK od 8.30 do 17.00 hod., predbežne do 18. februára. Ďalšia prevádzka bude závisieť od záujmu ľudí a priebehu omikronu.
(15:24, L. Heilová)
 
Diskusia
Pridať komentár