V  Zemplínskom múzeu ožili príbehy Habsburgovcov a  Sztárayovcov

783x
10. Február 2022
Výstava potrvá do konca tohto roka
Návštevníci si na výstave môžu pozrieť napríklad repliky šiat cisárovnej Sissi. Foto: FB/KSK
 
Zemplínske múzeum v Michalovciach sprístupnilo v posledný januárový deň svoju prvú tohoročnú výstavu. Výstava Habsburgovci a Sztárayovci je inštalovaná v priestoroch novozrekonštruovaného objektu Zimnej záhrady, ktorá sa po šestnástich rokoch konečne dočkala opravy.
 
Ako uviedla v tlačovej správe riaditeľka Zemplínskeho múzea Stanislava Rovňáková, výstava prezentuje vybraných predstaviteľov tunajšieho šľachtického rodu v súvislosti s ich pôsobením v službách panovníckeho rodu Habsburgovcov.
 
 
Repliky ušil krajčír z Michaloviec
 
Návštevníci si na výstave môžu pozrieť napríklad repliky šiat cisárovnej Sissi, ktoré sa zachovali už len na obrazoch.
 
O repliky dobových šiat z druhej polovice 19. storočia, ktoré nosila rakúska cisárovná sa postarali šikovné ruky krajčíra Pavla Steinera z Michaloviec.
 
Vystavené sú tu aj tzv. hviezdne šaty cisárovnej Sissi, ktoré mala na sebe na dvornom plese v Drážďanoch v roku 1864. Ich výroba s vyšitím 680 hviezd v tvare plesnivcov krajčírovi trvala dva mesiace.
 
 
Jedinečné kúsky
 
Okrem toho výstava ponúka aj ďalšie jedinečné kúsky, ako napríklad portrét panovníčky Márie Terézie, jej najobľúbenejšej dcéry Márie Kristíny s manželom, cisára Františka Jozefa I. a portréty zástupcov rodu Sztárayovcov.
 
„Hodnotnými predmetmi sú aj jednotlivé kusy nábytku, kobercov, porcelánu, na prvý pohľad nenápadné nožnice s podobami panovníkov aj navštívenka grófky Irmy Sztárayovej,“ priblížila Rovňáková s tým, že muzeálne predmety sú z fondov Zemplínskeho múzea, Východoslovenského múzea v Košiciach a Krajského múzea v Prešove – kaštieľ Hanušovce nad Topľou.
 
Výstavu si návštevníci pozrieť v čase otváracích hodín múzea za dodržiavania aktuálne platných epidemiologických opatrení. Sprístupnená bude do konca tohto roka.
(15:15, red, Zemplínske múzeum v Michalovciach)
Diskusia
Pridať komentár