Národný týždeň manželstva podporia aj v Bardejove, kultúrne organizácie PSK prichádzajú s bohatým programom

925x
09. Február 2022
Podpora a propagácia hodnoty manželstva
NTM sa v roku 2022 koná v týždni od 14. do 20. februára (Foto: canva) 
 
Národný týždeň manželstva (NTM) je týždenná iniciatíva na podporu manželstva, ktorá prebieha v týždni osláv sv. Valentína, realizovaná s cieľom propagovať a podporiť manželstvo ako vzácnu hodnotu pre moderného človeka. NTM zastrešuje najrôznejšie miestne aktivity zamerané na rozvoj manželstva, ktoré prebiehajú na rôznych miestach Slovenska, aj v Prešovskom kraji.
 
NTM sa v roku 2022 koná v týždni od 14. do 20. februára s témou „Manželský trojuholník?“ zakladajúcou sa na myšlienke, že existujú trojuholníky, ktoré môžu byť pre manželstvo prospešné.
 
Ako je uvedené na oficiálnom webovom sídle NTM, jedným z užitočných manželských trojuholníkov je podľa psychológa Roberta Sternberga tzv. triangulárny model lásky, ktorý zahŕňa tri aspekty vzťahu: oddanosť, blízkosť a vášeň. Nie vždy sa v manželstve darí, manželia nedokážu vyriešiť opakujúci sa problém, prekonať sklamanie alebo zranenie a vtedy môže pomôcť iný druh manželského trojuholníka – keď požiadajú o pomoc niekoho tretieho, kto príde zvonku, s inou perspektívou a nadhľadom.
 
Predseda PSK Milan Majerský preberá aj v roku 2022 záštitu nad konaním NTM v Prešovskom kraji a kultúrne organizácie PSK sa zapájajú do iniciatívy NTM.
 
Múzeá, galérie, knižnice, osvetové strediská, hvezdárne aj divadlá prispeli cenami pre výhercov Fotosúťaže NTM aj organizáciou rôznych aktivít pre verejnosť v jednotlivých okresoch Prešovského kraja.
 
 
 
Program v Bardejove
 
Okresná knižnica Dávida Gutgesela
  • „Sviatok sv. Valentína“ - (online) príspevok o histórii sviatku sv. Valentína dňa 14. februára 2022,
  • „Manželský trojuholník“ - prednáška s pozvanými hosťami: špeciálnou pedagogičkou Bernadetou Cifrovou a kaplánom rímskokatolíckej farnosti sv. Egídia v Bardejove Petrom Janom, dňa 15. februára 2022 o 17:00 hod. v čitárni knižnice,
  • „NTM 2022“ - (online) prezentácia o aspektoch lásky v manželstve dňa 16. februára 2022,
  • „Ľúbostná korešpondencia“ - príspevok o ľúbostnej korešpondencii ako príťažlivej forme dialógu (online) dňa 20. februára 2022.
Hornošarišské osvetové stredisko v Bardejove
  • „Valentínska pošta“ - (online) – vyhlásenie výsledkov literárnej súťaže poézie,
  • „Valentínske tvorivé dielne pre dospelých“ - spojené s výrobou mydiel dňa 14. februára 2022 o 16:00 hod. v Dielni ľudových remesiel pri HOS,
  • „Filmový večer“ - počas ktorého bude premietaný film s rodinnou tematikou „Rodinné šťastie“ dňa 15. februára 2022 o 19:00 hod. v Štúdiu pri HOS,
  • „Hodnoty manželstva v súčasnej spoločnosti“ - (online) beseda s riaditeľom Arcidiecézneho centra pre rodinu v Košiciach Dp. Martinom Rečlom dňa 16. februára 2022 o 18:00 hod.,
  • koncert rómskej hudby Giľav - účinkujú manželia Dreveňákovci a Jozefa Miko „Kopýtko“ dňa 17. februára 2022 o 18:00 hod. v Štúdiu pri HOS.
Kompletný program v ďalších mestách Prešovského kraja nájdete TU.
(14:07, Odbor kultúry PSK)
 
Diskusia
Pridať komentár