VIDEO | Príď študovať odbor mechanik elektrotechnik na SŠJH v Bardejove

998x
09. Február 2022
Populárny nielen doma, ale aj za hranicami Slovenska
 Pozrite si videoreportáž 
 
V ponuke bardejovskej Spojenej školy Juraja Henischa nájdete aj štvorročný odbor mechanik elektrotechnik, ktorý je žiadaný nielen na domácej, ale i zahraničnej pôde.
 
„Prvé dva ročníky sa študenti zaoberajú slaboprúdom, preberajú sa elektronické súčiastky, následne sa zapájajú do jednotlivých obvodov. Tieto obvody sa konštruujú, leptajú sa plošáky. Potom sú to aj rôzne iné zariadenia, aj čo sa týka domácich spotrebičov, ako vysávače, kulmy, fény, rozhlasové techniky, zosilňovače, televízne prijímače, podľa potreby,“ opísal majster odborného výcviku Milan Tokarčík.
 
V treťom a štvrtom ročníku majú v študijnom pláne silnoprúd, zároveň už aktívne praxujú v súkromných firmách.
 
„Naši chlapci odchádzajú s vyhláškou dvadsaťjednotkou, môžu si potom dorobiť dvadsaťdvojku, to je už samostatný pracovník, dvadsaťtrojka je na riadenie činnosti a dvadsaťštvorka je revízny technik,“ ozrejmil majster odborného výcviku Rastislav Dančišák.
 
Možnosti uplatnenia sú rôzne 
 
„Čo sa týka uplatnenia, to je v praxi veľmi široké – či už priamo v odbore elektrotechnik silnoprúd, ale aj v automobilovom priemysle, pri rôznych ozvučeniach, signalizáciach efektov, máme aj prípady, že si žiaci zakladajú vlastné firmy a zamestnávajú ďalších žiakov,“ uviedol Milan Tokarčík.
 
Absolventi odboru získajú okrem osvedčenia o odbornej spôsobilosti aj maturitné vysvedčenie, dodatok k maturitnému vysvedčeniu – takzvaný EUROPASS – a výučný list. V prípade záujmu môžu za zvýhodnených podmienok absolvovať zváračský kurz.
 
Vyskúšajú si rôzne praktické zručnosti 
 
„Žiakov vyučujeme aj tieto svetelné zásuvkové obvody, pripájanie k jednotlivým strojom aj v priemyselnej výstavbe, kde musia zvládať pripojenie hlavného rozvádzača, je tam potrebná takisto kompenzácia výkonu a samotný podružný rozvádzač, ktorý už istí jednotlivé svetelné zásuvkové obvody a celý rad ochrán cez prúdové, napäťové chrániče a podobne,“ doplnil Tokarčík.
 
Uchádzači o študijný odbor musia úspešne ukončiť 9. ročník základnej školy, absolvovať lekársku prehliadku a úspešne zvládnuť prijímacie konanie.
(11:12, red)
 
Diskusia
Pridať komentár