Na košických základných školách pôsobia špeciálne školení tréneri

717x
08. Február 2022
Ich cieľom je zvyšovať záujem detí o šport
V Košiciach pôsobia špeciálne školení tréneri v 18 z 34 základných školách. Foto: Mesto Košice
 
Projekt Tréneri v školách, ktorého cieľom je budovanie pozitívneho vzťahu detí o šport, rozvíjajú u žiakov na prvom stupni špeciálne školení tréneri. V tomto školskom roku sa do neho zapojilo približne 110 škôl s takmer 14 000 žiakmi na celom Slovensku. Výnimkou nie sú ani základné školy (ZŠ) v metropole východu.
 
Ako informovalo mesto Košice na svojej webovej stránke, v Košiciach pôsobia špeciálne školení tréneri v 18 z 34 základných školách, ktorých je zriaďovateľom.
 
Špeciálnu hodinu telesnej a pohybovej výchovy má v 90 triedach vyše 2 100 detí. Ich počet by sa mal v budúcom školskom roku zvýšiť a malo by k ním pribudnúť ďalších desať tried s približne 240 žiakmi.
 
 
Prácu trénerov prišiel skontrolovať Kučera
 
Prácu trénerov v košických školách si priamo na vyučovacích hodinách v ZŠ Laca Novomeského a ZŠ Hroncovej prišiel spoločne s primátorom Košíc Jaroslavom Polačekom preveril garant projektu, splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport a bývalý profesionálny tenista i reprezentant Slovenska Karol Kučera.
 
„Teší ma, že aj v Košiciach rastie záujem rodičov a škôl o tento program. Dôležité je, že aj vo vašom meste sa nám darí angažovať odborníkov z praxe do vyučovacieho procesu, keďže na prvom stupni základných škôl nemáme telocvikárov. Sú to športovci, ktorí dokážu nenásilnou, hravou formou vzbudiť záujem detí o šport, vytvoriť základ zdravého životného štýlu,“ povedal Kučera.
 
Pozitívne ohlasy
 
Tento projekt pozitívne zhodnotila aj riaditeľka ZŠ Laca Novomeského Ľudmila Medvecová.
 
Podľa jej slov sa deti na hodiny s trénerom tešia a ich účasť na vyučovaní vítajú aj rodičia a pedagogickí pracovníci.
 
„Záujem o tento projekt priniesla doba, ktorú žijeme. Na zasadnutiach rady školy a rady rodičov často počuť, že by tento projekt sa mal rozšíriť z prvého stupňa aj do vyšších ročníkov,“ skonštatovala riaditeľka.
 
Peter Hančin, ktorý pôsobí ako tréner v ZŠ Laca Novomeského povedal, že aktívny pohyb je pre deti absolútne prirodzený, len potrebujú pre nich vytvoriť vhodné podmienky.
 
Verí, že tento projekt pomôže formovať zdravé návyky, ktoré detí budú sprevádzať aj v budúcnosti.
 
Primátor Polaček dodal, že podpora športu, vrátane tohto projektu, je jednou z priorít mesta, ktoré sa snaží vytvárať podmienky na to, aby riaditelia škôl mali voľné ruky a mohli sa do projektu zapojiť a uzatvárať s trénermi zmluvy o spolupráci.
(14:30, red)
Diskusia
Pridať komentár