Zábudlivcov v košickej MHD počas pandémie ubudlo

877x
08. Február 2022
V roku 2021 sa našlo v dopravných prostriedkoch 502 zabudnutých vecí
O zabudnutých veciach v MHD sa cestujúci môžu informovať telefonicky či na webovej stránke DPMK. Ilustračná foto: FB/IDS Východ
 
Ľudia sú roztržití, uponáhľaní a častokrát aj zábudliví. Aj preto počet strát a nálezov v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy (MHD) sa počíta v stovkách. Nás zaujímalo, ako je to so zábudlivcami v košickej MHD.
 
Ako pre ahoj.tv povedala hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Vladimíra Petrušová, za minulý rok našli v dopravných prostriedkoch 502 zabudnutých vecí, v roku 2020 to bolo 463 a rok 2019 priniesol až 771 nálezov.
 
Podľa jej slov nižší počet stratených vecí pravdepodobne môže súvisieť aj s pandémiou COVID-19, keďže v aj v doprave boli prijaté obmedzenia.
 
 
Kľúče, peňaženky či protéza
 
„Najčastejšie ide o zabudnuté mobilné telefóny, kľúče, peňaženky a BČK. Ale objavili sa aj kuriozity, ako zabalený obed, barla či zubná protéza. K najdrahším predmetom, ktoré sa našli patril notebook a fotoaparát,“ skonštatovala hovorkyňa.
 
Petrušová ďalej uviedla, že predmety, ktoré sa nájdu v prostriedkoch MHD, sa evidujú na registratúrnom stredisku DPMK so sídlom na Bardejovskej 6 v Košiciach.
 
Následne sa o nájdenej veci vypíše záznam o náleze predmetu v dopravnom prostriedku, kde sa zaznamenáva dátum, čas, číslo linky, číslo vozidla a popis nájdeného predmetu.
 
Nájdené veci v DPMK zostávajú tri mesiace, po ich uplynutí sú odovzdané na Obvodný úrad, ktorý sídli na Zádielskej ulici číslo 1 v Košiciach.
 
Osobné doklady, ako preukaz totožnosti či pas, preberá Policajný zbor SR.
 
„Niektoré veci sú u nás, samozrejme, aj niekoľko mesiacov. Zatiaľ nám to kapacitné priestory dovoľujú, avšak aj touto cestou vyzývame ľudí, aby sa informovali, či práve tú ich vec u nás nedržíme na „Stratách a nálezoch“,“ vysvetlila a dodala, že ľudia si za rok 2021 z 502 nálezov prevzali len 94 vecí.
 
Kde sa informovať?
 
O zabudnutých veciach v MHD sa cestujúci môžu informovať na tel. č. 055 6407 402 počas pracovných dní od 8.30 do 14.00 hod. a tiež sa o nich dočítajú na webovej stránke košického dopravného podniku.
 
Majitelia týchto vecí si však po ne musia prísť osobne do sídla DPMK. Pri prevzatí nálezu je potrebné predložiť doklad totožnosti a stratenú vec presne popísať.
(9:31, red)
Diskusia
Pridať komentár