VIDEO | Zborovský hrad s kaštieľom sú chránenou oblasťou

3726x
05. Február 2022
Vynes dve vedrá piesku, zachrániš hrad!
 Pozrite si videoreportáž zo Zborovského hradu
 
Dominantou okresu Bardejov je Zborovský hrad 435,5 m n.m. Bolo to v ére budovania kamenných hradov proti vpádu Tatárov na dnešné územia Slovenska.
 
Dôležitosť Makovice bola aj blízkosť uhorsko-poľskej hranice. Do 14. storočia bol majetkom uhorských kráľov. Hrady boli pevnosti moci. Prvá písomná zbierka na hrad a jeho kastelánov u kráľa Ľudovíta I. je z 26. 4. 1347 na expanzívnu politiku voči kráľovskému mestu Bardejov a susednému panstvu Thekulovcov v Smilne.
 
Od roku 1683 padol kurucký kráľ aj Makovica ako rebelské hniezdo. Toľko na úvod z bohatej histórie Makovice a jeho okolia. Dôležité je, že perla severovýchodu Slovenska začína vyzerať ako kedysi.
 
Výrazne sa pod to podpísala dvojica Ing. Vladimír Kaminský, predseda Združenia na záchranu Zborovského hradu, štatutárny zástupca a Ing. Dorota Malínska, tajomníčka.
 
Záchranné a rekonštrukčné práce
 
Kaminský takto predostrel históriu jeho združenia: „Hlavným cieľom je realizácia záchranných, rekonštrukčných prác a postupná obnova Hradu Zborov. Pracujeme už 12 rokov a za túto dobu národná kultúrna pamiatka prešla veľkými zmenami. Naša prvá brigáda bola v jednu septembrovú sobotu v roku 2009. Stav hradu bol havarijný a jeho záchrana vyzerala beznádejne. Celý areál hradu sme našli zarastený, zanedbaný, zničený a dlho zabudnutý.
 
 Pozrite si videoreportáž
 
Bolo nás päť a okrem sekerky, pílky, nožníc a odhodlania sme nemali nič. Nasledovalo založenie Združenia na záchranu Zborovského hradu. Pomocou nášho prvého grantu od VÚB v sume sedemtisíc eur sme 23. júna 2010 naštartovali proces obnovy, ktorý trvá do dnes. Dnes si už vieme veľmi živo predstaviť, aké nezvratné škody by spôsobil zub času na Hrade Zborov bez našej záchranárskej aktivity."
 
V roku 1926 bol vyhlásený za chránenú oblasť, jeho ochrana bola rozšírená v roku 1984 za štátnu prírodnú rezerváciu. K hradu je prístup zo Zborova alebo z Dlhej Lúky. Každoročne upravujú prístupové cesty, aby návštevníci sa k hradu dostali bez problémov. Je to pekná polhodinová prechádzka z jednej alebo z druhej strany.
 
Vedeli ste, že? 
 
V začiatkoch vyčistili od stromov a rôznej inej náletovej zelene, ktorá sa nachádzala nielen na nádvoriach a okolo hradu, ale vyrastala priamo z objektov a hradobných múrov. Nasledovali archeologické, statické a architektonicko-historické výskumy, podľa ktorých realizujú rekonštrukciu staticky najviac narušených častí hradu. Krajský pamiatkový úrad vykonáva dohľad. Riadenie prác na hrade zabezpečuje manažment OZ na čele s predsedom.
 
Odborníci a murári zo Zborova a Dlhej Lúky
 
Stavebné práce robia vynikajúci odborníci, murári zo Zborova. Predseda Združenia približuje aktivity: „Za uplynulé obdobie sa nám podarilo zapojiť do obnovy hradu aj šikovných pomocných robotníkov z rómskej komunity zo Zborova a Dlhej Lúky.
 
Pri vlastných murovacích prácach používame starý spôsob murovania s použitím vápennej malty, hasíme ju na hrade. Pôvodného kameňa na murovanie máme dostatok. Práce na hrade robíme celoročne, hlavná sezóna je zvyčajne od apríla do novembra. Vymysleli sme atrakciu pre turistov – „Vynes dve vedrá piesku, pomôžeš zachrániť Zborovský hrad.“
 
 
Takto dostaneme spred hlavnej brány na stredný hrad každú sezónu 20 ton piesku. Je to pre nás obrovská pomoc. Počas dvanástich sezón sme systematicky začali s opravou najviac staticky poškodených objektov. Postupne sa nám podarí opraviť vstupnú J-V bránovú vežu, S-Z bránovú budovu, hradobné múry I. II. a III. predhradia. Bašty III. predhradia: J-Z polygonálna a západná. Bašty I. predhradia: južná, J-Z a západná.
 
Hradný palác, západná vežová prístavba. Hospodárske budovy, pivnice a oporné piliere hradieb III. predhradia. V roku 2019 sme hrad sprístupnili pohodlným dubovým mostom, ktorý je na mieste pôvodného mosta, lemovaný zrekonštruovanými múrmi predhradia."
 
 
Objekty zostávajú bez striech
 
Nedostatočne vyriešeným problémom je metodika ochrany opravených objektov hradu pred opätovnými zhubnými poveternostnými vplyvmi.
 
Hrad Zborov sa nachádza v zložitých klimatických podmienkach, tuhé zimy, veľa zmrazovacích cyklov, veľký ročný úhrn zrážok, ktoré spôsobujú deštrukciu opraveného nechráneného muriva. Poloha hradu uprostred lesov spôsobuje opätovný atak náletových drevín. Odporúčané zatrávňovanie korún vytvára deštrukčné podmienky a urýchľuje zakoreňovanie náletovej zelene.
 
 Starosta Zborova J. Šurkala o hrade
 
Biosanácia nechráni opravené koruny pred ich poškodením a rozpadom. Objekty, ktoré sú opravené a ostávajú bez striech, poskytujú veľmi obmedzené možnosti na ich využitie. Trvácnosť opráv nechránených objektov je časovo obmedzená. Vzhľadom k tomu sa snažia o ich ochranu prekrytím.
 
„Združenia pracujúce na hradoch v rámci Slovenska od roku 2011 zamestnávalo každoročne 550 až 800 pracovníkov. Na Hrade Zborov našlo zamestnanie od roku 2012 celkom 190 nezamestnaných vedených na Úrade práce v Bardejove. Veríme, že tento projekt bude pokračovať aj v tomto roku.
 
V roku 2021 sme pracovali na oprave celkom 14 objektov a 62 častí hradu. Bolo to nad prachárňou, pred polygonálnou baštou pribudla nová pultová strecha a v týchto objektoch aj tehlové podlahy, schodisko, mreže a vstupné dvere. Práce pokračovali na vonkajšom hradobnom múre, na hornom hrade sa opravovalo vypadnuté lico hradobného muriva.
 
 
Na strednom hrade práce pokračovali na západnej bašte, zaceľovaním veľkej časti muriva, osadzovanie ostenia na tretej bráne. Nechýbal archeologický a AH výskum," priblížil pioniersku robotu Kaminský.
 
Opravený hrad ožije podujatiami
 
Dôležitá je spolupráca s okolitými obcami, ktoré patrili historicky do Makovického panstva, odbornými organizáciami a hradnými združeniami v rámci Slovenska. Nezastupiteľnou je dlhoročná, veľmi dobrá spolupráca s vedením obce Zborov, ktorá je vlastníkom tejto národnej kultúrnej pamiatky.
 
Predseda Kaminský zdôrazňuje ďalšie aktivity: „V roku 2013 sme rozbehli záchranu zdevastovaného Šerediovského kaštieľa v centre Obce Zborov. Výsledkom je jeho zastrešenie v roku 2017. Našou treťou aktivitou je revitalizácia historickej hradnej dubovej aleje. Snažíme sa budovať pozitívny vzťah detí a mládeže k historickým pamiatkam.
 
 Pozrite si videoreportáž
 
Každý rok pripravujeme kultúrne a športové akcie pre verejnosť v areáli hradu. Priebežne oboznamujeme verejnosť o výsledkoch prác pri obnove hradu v podobe digitálnej prezentácie a v poslednom roku aj vo virtuálnej realite 3D. Na hrade je stála fotografická výstava archeologických nálezov."
 
Víziou všetkých obdivovateľov a návštevníkov je opravený hrad, ktorý ožije kultúrnospoločenskými podujatiami evokujúcimi dobový život na hrade. Veľkým povzbudením a pomocou je podpora návštevníkov a širokej verejnosti v podobe finančnej zbierky, príspevkov 2% zo zaplatenej dane, hmotných darov a brigádnickej činnosti. Za rozhovor ďakuje Juraj Ščerbík.
(18:04, J. Ščerbík, foto: OOCR Bardejov/Jančošek)
Diskusia
Pridať komentár