Dopravcovia sa v Košickom kraji nemenia

684x
04. Február 2022
Prímestskú autobusovú dopravu budú aj naďalej zabezpečovať Arriva a eurobus
Nové zmluvy, ktoré začnú platiť od 1. apríla budú výhodnejšie pre kraj aj pre cestujúcich. Foto: FB/IDS Východ
 
Prímestskú autobusovú dopravu v Košickom kraji budú najbližších najmenej sedem rokov aj naďalej zabezpečovať dopravcovia ARRIVA Michalovce a eurobus.
 
Ako informovala hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková, títo dopravcovia uspeli vo verejnom obstarávaní (VO) na zabezpečenie dopravných služieb v prímestskej autobusovej doprave.
 
Pre oblasť Košice Východ sa víťazom súťaže stala spoločnosť ARRIVA Michalovce, ktorá bude obsluhovať regióny Zemplín, Sobranecko a Medzibodrožie.
 
Oblasť Košice Západ bude zabezpečovať eurobus, a to v regiónoch Spiš, Gemer a v okolí Košíc.
 
 
Ceny cestovného sa meniť nebudú
 
„Nové zmluvy, ktoré začnú platiť od 1. apríla sú výhodnejšie pre kraj aj pre cestujúcich. Dôležitou informáciou je, že ceny cestovného ani cestovné poriadky sa meniť nebudú,“ vysvetlil predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že s dopravcami kraj uzatvorí zmluvu na sedem rokov s možnosťou opcie na ďalšie tri roky a predpokladaná hodnota zákazky bude na desať rokov 456 795 774 eur.
 
Ceny jednotlivých dopravcov, ktoré boli predložené vo verejnom obstarávaní sú 1,527 eur na jeden kilometer v prípade spoločnosti ARRIVA Michalovce a 1,5523 eur na kilometer v prípade eurobusu.
 
Súťaž pripravovali dva roky
 
Trnka tiež uviedol, že túto súťaž košická župa pripravovala dva roky a podľa jeho slov to bol náročný proces aj vzhľadom na pandémiu.
 
Kraj zámer vyhlásiť túto súťaž oznámil v predbežnom oznámení zverejnenom v Úradnom vestníku EÚ v auguste 2020. Princípy súťaže boli súčasťou strategických dokumentov kraja ako Plán udržateľnej mobility a Plán dopravnej obslužnosti KSK, ktoré schválilo Zastupiteľstvo KSK v októbri 2020.
 
 
Požiadavky pre vozidlá
 
Súčasťou súťažných podkladov boli aj vypracované Štandardy kvality IDS Východ, ktoré stanovujú požiadavky na vozidlá. Týkajú sa napríklad maximálneho priemerného veku vozidlového parku, maximálneho veku jednotlivého vozidla aj požiadavky na vzhľad a ich vybavenie.
 
V štandardoch sú tiež obsiahnuté požiadavky na tarifné vybavovanie cestujúcich, ako aj informačné systémy a kvalitatívne parametre pre dopravcov na spoľahlivú a bezpečnú realizáciu dopravných výkonov.
 
Napríklad dopravcovia budú mať povinnosť zabezpečiť, aby maximálny priemerný vek autobusov nebol vyšší ako 14 rokov, aspoň polovica autobusov musí byť klimatizovaných, takisto budú mať povinnosť zabezpečiť stanovený počet nízkopodlažných autobusov či v autobusoch bude zavedená možnosť platby mobilom.
 
„V rámci súťaže sme obstarávali služby v aktuálnom rozsahu s ich možnou postupnou úpravou počas celého trvania zmluvy v maximálnej miere -15 percent a +30 percent. Po podpise nových zmlúv dôjde k postupným zmenám v súlade s Plánom dopravnej obslužnosti KSK a postupnému zvyšovaniu kvality dopravných služieb za ceny primerané možnostiam rozpočtu Košického samosprávneho kraja,“ dodal konateľ spoločnosti IDS Východ, s.r.o. Radovan Hužvík.
(16:10, red)
Diskusia
Pridať komentár