Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove oslávi okrúhle jubileum

857x
04. Február 2022
Kultúrne organizácie PSK chystajú pre verejnosť novinky
Bardejovská knižnica plánuje tento rok množstvo zaujímavých podujatí 
 
Návštevníci kultúrnych organizácií PSK sa môžu tento rok tešiť na niekoľko noviniek. Nahliadnu do nových zrekonštruovaných priestorov, budú súčasťou výnimočných výročí, uvidia niekoľko divadelných premiér a zažijú špeciálne pripravené podujatia na tento rok.
 
Kultúrne organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) čaká výnimočný rok. Ako uviedla župa, pre verejnosť chystajú nielen zaujímavé podujatia, ale aj otvorenia zrekonštruovaných priestorov či oslavy výročí. Niekoľko inštitúcií pristúpi aj k začatiu rekonštrukcií.
 
Pre širokú verejnosť sa v tomto roku slávnostne otvoria zrekonštruované priestory Krajskej galérie v Prešove, keďže v plánovanom termíne ešte koncom minulého roka to nebolo možné kvôli protipandemickým opatreniam. Slávnostné otvorenie zrekonštruovaných priestorov oddelenia pre dospelých čaká Poddukliansku knižnicu vo Svidníku.
 
Ukončenie rekonštrukcie a kolaudácia stavby prebehne vo Vihorlatskom múzeu v Humennom, kde sa zavŕši posledná etapa rekonštrukcie kaštieľa – národnej kultúrnej pamiatky a sídla múzea. A ukončená je už aj rekonštrukcia priestorov s novým vnútorným vybavením v Hvezdárni a planetáriu v Prešove.
 
Warhol v novom šate
 
Vstup do rekonštrukcie sa predpokladá v Ľubovnianskom múzeu – hrade v Starej Ľubovni, kde sa z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska zrekonštruuje severovýchodná hradba a tretie nádvorie. Plánovaná je aj komplexná rekonštrukcia a modernizácia Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.
 
 
Významná rekonštrukcia a modernizácia sa chystá aj v budove multifunkčného kultúrneho centra vo Vranove nad Topľou, kde po rekonštrukcii bude sídliť Hornozemplínske osvetové stredisko a Hornozemplínska knižnica. Tá aktuálne realizuje aj projekt s názvom Multifunkčné centrum 4.0 vďaka grantom EHP a Nórska, ktorý je zameraný na nedostatok príležitostí pre deti a mladých ľudí.
 
V rámci projektu je naplánovaný cyklus podujatí s názvom „Kultúra a umenie bez diskriminácie“ zameraných na podporu sociálneho začlenenia s využitím kultúrnych a umeleckých aktivít. Multifunkčné centrum bude vybavené novou audiovizuálnou technikou, ktorá bude slúžiť rómskym a nerómskym deťom a mladým ľuďom za účelom prepojenia kultúry.
 
Okrem toho čaká knižnicu tento rok významné jubileum. Sté výročie svojho založenia si knižnica pripomenie 1. apríla konferenciou a vydaním publikácie o histórii pod názvom „100 rokov knižnice vo Vranove nad Topľou.“
 
Oslavovať budú aj v Bardejove
 
Okrúhle jubileum – 70 rokov od svojho založenia si pripomenie tento rok Vihorlatská hvezdáreň v Humennom, a to pripravením špeciálnych pozorovaní, prednášok a podujatí pre širokú verejnosť. Už 70. výročie oslávi aj Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove. Pripomenie si ho rôznymi každomesačnými podujatiami a oslavy zavŕši začiatkom septembra slávnostnou akadémiou.
 
V roku 2022 oslávi 25 rokov činnosti detský folklórny súbor Makovička, ktorý sídli v Podduklianskom osvetovom stredisku vo Svidníku. K výročiu pripravuje aj premiérový program na november tohto roku.
 
Na Ľubovnianskom hrade sa uskutoční veľkolepé stretnutie (Zdroj foto: PSK) 
 
Stretnú sa potomkovia šľachticov
 
Výnimočným podujatím v roku 2022 bude stretnutie potomkov šľachtických rodov priamo na hrade Ľubovňa počas prázdninových hradných slávností, ktorých súčasťou bude maškarný ples v historizujúcich maskách, dobová kuchyňa a výstava dobových kostýmov. Podujatie sa bude konať v rámci projektu UZOL – Stará Ľubovňa – Mesto kultúry 2021.
 
Pozoruhodnou výstavou v tomto roku bude Medzinárodné trienále textilu, kde Tatranská galéria v Poprade predstaví viac ako 80 autorov zo všetkých kontinentov sveta, ktorí sa venujú tvorbe textilu v modernom súčasnom ponímaní. Expozícia bude sprístupnená verejnosti od 11. februára.
 
Zaujímavým pripravovaným podujatím Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove je „Mesiac autorského čítania“. Ide o najväčší stredoeurópsky literárny festival, ktorý začne v Košiciach (3. 7. – 17. 7.) a pokračovať bude v Prešove (18. 7. - 2. 8.).
 
V najbližších dňoch chystá knižnica vyhlásenie piateho ročníka čitateľskej súťaže s názvom Kniha roka PSK 2021. Jej cieľom je propagácia a podpora regionálnej knižnej tvorby vydanej v minulom roku, ktorá je spätá s regiónmi PSK tematicky, osobou autora textovej alebo obrazovej časti. Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutoční v máji.
 
I divadlá PSK majú na sezónu v roku 2022 pripravené novinky. Celkovo päť premiér chystá uviesť Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove. Diváci sa môžu tešiť napr. na „Šesť postáv hľadá autora“ v ukrajinskom jazyku alebo „Láska k blížnemu“ jedného z velikánov ruskej spisby Leonida Andrejeva. Divadlo Jonáša Záborského v Prešove má v pláne odohrať tento rok štyri premiéry. A to „Banícke vdovy“, „Hrôzostrašné príbehy strýka Montaguea“, „Edmond“ v režii Michala Náhlika a „Cosi“ v réžii Jakuba Nvotu.
(14:18. L. Heilová)
 
Diskusia
Pridať komentár