Pri Čižaticiach už začala vŕtať veľká vrtná veža

1022x
01. Február 2022
Podľa odhadov sa zdroje geotermálnej vody nachádzajú v hĺbke viac ako 2 000 metrov
Veľká vrtná veža umožňuje dosiahnuť hĺbku vŕtania až do 3 700 metrov. Foto: KSK
 
Pri Čižaticiach v okrese Košice-okolie sa v utorok (1. 2.) začalo s hĺbením geotermálneho vrtu pomocou veľkej vrtnej súpravy, ktorá umožňuje dosiahnuť hĺbku vŕtania až 3 700 metrov.
 
Ako informovala hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková, koncom roka 2021 sa malá vrtná súprava dostala do hĺbky 30 metrov, vďaka čomu sa teraz môže pokračovať v druhej zo šiestich etáp.
 
 
Tri mesiace
 
„Podľa predpokladov Technickej univerzity v Košiciach (TUKE), zdroje geotermálnej vody sa nachádzajú v hĺbke viac ako 2 000 metrov. To, ako rýchlo budeme vŕtať, bude závisieť od viacerých faktorov – zaváži najmä horninové zloženie, ale aj obsah plynov či vody v hornine a aktuálna hĺbka vŕtania. Denný postup môže byť až niekoľko desiatok metrov. Do hĺbky 2 000 metrov by sme sa mali dostať do troch mesiacov, potom bude nasledovať vyhodnocovanie vzoriek,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.
 
 Foto: KSK 
 
V hre je akvapark či vykurovanie
 
Geologický dozor nad prácami vykonáva Fakulta baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií TUKE.
 
Ako uviedol Stanislav Jacko z Ústavu geovied Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií TUKE, po skončení vŕtania budú prebiehať intenzifikačné práce a hydrodynamické skúšky.
 
„Z výsledkov stanovíme viaceré parametre, ako sú termofyzikálne vlastnosti horninového prostredia a geotermálnej vody, urobíme aj výpočet hustoty tepelného toku vo vrte, výpočet tepelného výkonu vrtu a ďalšie. Vďaka týmto údajom budeme môcť povedať viac o budúcom využití geotermálneho zdroja vody. V hre je nielen akvapark ale aj geotermálne vykurovanie a výroba elektrickej energie,“ dodal.
 
Veľká vrtná súprava dorazila do Čižatíc spoza hraníc. Vrt realizuje konzorcium firiem Rotaqua z Maďarska a Rhodes Slovakia, s.r.o. Práce na realizácii geotermálneho vrtu do hĺbky 2 300 metrov by mali stáť takmer 1,9 milióna eur.
(13:51, red)
Diskusia
Pridať komentár