VIDEO | Benjamín Vajda z bardejovskej priemyslovky bodoval na celoštátnej súťaži

2376x
27. Január 2022
S vlastným dronom vyhral prvé miesto
Pozrite si videoreportáž  
 
Po úspešnom modeli 3D bicykla sa rozhodol svoju prácu posunúť na inú úroveň. Benjamín Vajda, ktorý je už absolventom Strednej priemyselnej školy technickej v Bardejove, so svojím FPV dronom bodoval na celoštátnej súťaži IPM STUDENT AWARD.
 
„Keďže je to moje hobby, tak som chcel vlastne vylepšiť dron, ktorý som mal predtým. Bola možnosť zapojiť sa do súťaže, preto som sa rozhodol ho vyrobiť,“ uviedol absolvent SPŠT Bardejov Benjamín Vajda.
 
„Tento rok bol jubilejný 20. ročník tejto súťaže, Benjamín ju vyhral, za čo mu zo srdca gratulujem. Minulý rok bol v tejto súťaži druhý, tento rok posunul svoju prácu a snaženie o level vyššie,“ opísal pedagóg technických predmetov Peter Simko, pod ktorého vedením študenti priemyslovky každoročne obsadzujú v súťaži IPM STUDENT AWARDS popredné priečky.
 
Plne funkčný model  
 
Benjamín neostal len pri modelovaní. Súťažný dron je plne funkčný a dokáže lietať.
 
„Sú tú štyri motory, je tu baterka, sú tú dve poschodia – vrchné poschodie to je vlastne plošák, ktorý ovláda dron a všetky veci, ktoré sú tam. Na nižšom poschodí sú regulátory, ktoré ovládajú iba motory, je to samozrejme prepojené. Potom je tu vysielač, ktorý vysiela video z tejto kamery do okuliarov. Ďalej je tu GPS, anténa, ktorá je ku videovysielaču,“ opísal víťazný model Benjamín Vajda.
 
Nehľadá dôvody, ale spôsoby 
 
„Benjamín je žiak, ktorý hľadá riešenia. Nehľadá dôvody, ako sa to nedá, ale prichádza s riešeniami. My keď sme spolupracovali predovšetkým na tvorbe 3D modelov a vymodelovaní tohto dronu, tak on dokázal následne samostatne potrebné súčiastky vytlačiť na 3D tlačiarni, zakúpiť materiál, vyfrézovať nosný rám a potom to aj softvérovo spojazdniť,“ doplnil Simko.
 
Pre bardejovskú priemyslovku bol 20. ročník už 14. popredným umiestnením v rebríčku ocenených študentov v rámci Slovenska. Víťazi jednotlivých ročníkov v súčasnosti potvrdzujú svoje kvality nielen na technických vysokých školách, ale aj na svojich pracoviskách.
(13:19, red, foto: SPST)
 
 
Diskusia
Pridať komentár