Tento rok plánuje košická župa rekonštrukcie na každej tretej strednej škole v kraji

540x
18. Január 2022
Chystajú sa nielen rekonštrukcie, ale aj výstavby športovísk
Opravia sa budovy, jedálne aj kuchyne. Foto: KSK
 
Košický samosprávny kraj (KSK) sa aj v tomto roku chystá pokračovať v rekonštrukciách svojich stredných škôl. V pláne je tiež obnova a výstavba niekoľkých športovísk.
 
Ako informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková, v rozpočte pre tento rok počíta košická župa s viac ako 10 miliónmi eur, vďaka ktorým získa mládež v kraji príjemnejšie prostredie v školách a na športoviskách.
 
 
Opravia sa budovy, jedálne aj kuchyne
 
„Vlani sme na rekonštrukčné práce využili obdobie pandémie, keďže veľkú časť roka sa naši žiaci vzdelávali z domu. Verím, že tento rok zostanú školáci v laviciach, aj za cenu, že rekonštrukcie za plnej prevádzky sú vždy komplikovanejšie. Nedá sa opravovať všetko naraz, no v rozpočtovej kapitole školstvo sme sa opäť snažili byť čo najviac štedrí. Stavbárov tak v roku 2022 uvidíte na každej tretej škole, ktorej zriaďovateľom je župa. V pláne máme práce rôzneho charakteru, od veľkých rekonštrukcií budov a fasád, cez opravy elektroinštalácií, rekonštrukcie špecializovaných učební, jedální, školských kuchýň až po rekonštrukcie internátov,“ spresnil predseda KSK Rastislav Trnka.
 
Čítajte aj:
Najviac peňazí pôjde pre košické gymnázium
 
Ako ďalej uviedla Terezková, najviac peňazí z plánovaných kapitálových výdavkov pre tento rok, a to až 900-tisíc eur by malo putovať do rozsiahlej rekonštrukcie Gymnázia Šrobárová v Košiciach.
 
Župa s rekonštrukciou začala ešte začiatkom minulého roka. Ide o viac ako 130-ročnú historickú budovu, ktoré je národnou kultúrnou pamiatkou. V tomto roku tam bude prebiehať sanácia základov budovy aj dokončenie rekonštrukcie fasády.
 
 Foto: KSK
 
Ďalšie opravy
 
„Aktuálne prebieha výmena okien na Strednej športovej škole v Košiciach. Na veľké zmeny sa môžu tešiť aj žiaci Obchodnej akadémie na Akademika Hronca 8 v Rožňave. Okrem rekonštrukcie bytových jadier v školskom internáte za 280-tisíc eur pre nich župa chystá novú školskú jedáleň, do ktorej chce tento rok investovať takmer 446-tisíc eur. Vynovenú školskú kuchyňu dostane aj Stredná športová škola v Košiciach, kraj pre tento projekt vyčlenil 320-tisíc eur. Hotelovú akadémiu na Radničnom námestí 1 v Spišskej Novej Vsi čaká generálna rekonštrukcia rozvodov vody v budove školy za 190-tisíc, ale aj budúca investícia do zníženia energetickej náročnosti budovy školského internátu. Po príprave projektovej dokumentácie sa kraj zapojí do aktuálnych výziev o nenávratný finančný príspevok,“ vysvetlila hovorkyňa s tým, že na SPŠ stavebnej a geodetickej na Lermontovej 1 v Košiciach sa začne rekonštrukcia strechy a budovy.
 
Modernejšiu dátovú sieť bude mať vďaka podpore zo župy SPŠ elektrotechnická na Komenského v Košiciach, kde ráta krajský rozpočet s investíciou 200-tisíc eur.
 
 
Nový šat dostanú aj špecializované učebne
 
V pláne kapitálových výdavkov nechýba ani rekonštrukcia špecializovaných učební.
 
Napríklad na košickom Gymnáziu Poštová vynovia fyzikálne a biologické laboratórium a na Gymnáziu na Zoltána Fábryho vo Veľkých Kapušanoch laboratórium chémie.
 
„Práce a investície väčšieho rozsahu sú naplánované tiež na zníženie energetickej náročnosti budov, kde kraj bude žiadať o nenávratný finančný príspevok pri rekonštrukcii Obchodnej akadémie na Watsonovej ulici v Košiciach, Gymnázia Opatovská cesta v Košiciach, Školského internátu pri Strednej športovej škole v Košiciach a Školského internátu na Medickej ulici v Košiciach,“ skonštatovala Terezková.
 
Výstavba športovísk
 
Takmer 4,4 milióna eur chce tento rok košická župa použiť do rekonštrukcie alebo výstavby športovísk, najmä pri župných stredných školách.
 
V roku 2022 odštartuje avizovaná výstavba atletického štadióna na Popradskej ulici v Košiciach, na ktorej KSK spolupracuje so Slovenským atletickým zväzom a župa na výstavbu vyčlenila 800-tisíc eur.
 
Rekonštrukcie jednej z telocviční za 450-tisíc eur sa dočká aj Stredná športová škola v Košiciach.
 
Ďalších 820-tisíc eur pôjde na výstavbu hokejovej haly, pri ktorej župa spája sily so Slovenským zväzom ľadového hokeja. Pri SOŠ informačných technológií na Ostrovského v Košiciach by malo vzniknúť futbalové ihrisko s umelou trávou, rozpočet ráta s investíciou viac ako 1,4 milióna eur.
 
 
Stavať sa budú aj plavárne
 
Košická župa vyčlenila 500-tisíc eur na výstavbu plavárne pri Gymnáziu na Horešskej ulici v Kráľovskom Chlmci.
 
Plavárne by sa mali dočkať aj Rožňavčania, kde sa kraj tento rok chystá pripraviť projektovú dokumentáciu za 100-tisíc eur.
 
Župa chystá aj výstavbu multifunkčných ihrísk na gymnáziách v Krompachoch a v Gelnici, workoutové ihrisko pribudne na Poštovej ulici v Košiciach a revitalizácie sa v tomto roku dočká športový areál Gymnázia Pavla Horova v Michalovciach.
(13:19, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár