Nepašujú sa len cigarety a alkohol. Novým trendom sú aj prípravky na ochranu rastlín

936x
18. Január 2022
Colníci udelili pokuty vo výške viac ako 100-tisíc eur
Najčastejšie ide o nezákonný dovoz tabakových výrobkov. Ilustračná foto: FB/Finančná správa
 
Príslušníci finančnej správy (FS) z Colného úradu Michalovce odhalili v roku 2021 na hraničných priechodoch na slovensko-ukrajinskej hranici 1 326 prípadov porušení právnych predpisov a udelili 712 blokových pokút v celkovej výške 103 250 eur.
 
Ako informovala Finančná správa na svojej webovej stránke, v minulom roku colný úrad zaznamenal medziročný nárast počtu prípadov nezákonného dovozu tovaru.
 
 
Najviac cigarety
 
„Ide o rôzne komodity, pričom prevažujú pokusy o nezákonný dovoz tovarov, ktoré sú predmetom vysokého zdanenia, teda sú zaťažené nielen clom a daňou z pridanej hodnoty ale aj spotrebnou daňou. Najčastejšie to sú prípady nezákonného dovozu tabakových výrobkov, predovšetkým cigariet. V minulom roku bolo na hranici zaistených 2 807 880 kusov cigariet a 10 926 kusov bezdymových tabakových výrobkov, takzvaných elektronických cigariet. Zaistených bolo tiež 50,265 kilogramov tabaku,“ vysvetlila Finančná správa s tým, že v prípade alkoholu bolo zaistených 701,98 litra rôznych alkoholických nápojov.
 
Podľa Finančnej správy sa colníci pri kontrolách tiež stretávajú aj s porušením pravidiel pri dovoze tovarov, na ktoré sa vzťahujú zákazy a obmedzenia, o ktorých cestujúci zvyčajne nemajú vedomosť, že ich nemôžu dovážať z tretích krajín.
 
Nový trend – prípravky na ochranu rastlín
 
„Zakázaný je dovoz mlieka a mliečnych výrobkov, mäsa a mäsových výrobkov. Množstevné obmedzenia sa vzťahujú aj na niektoré potraviny ako napríklad dojčenské mlieko, vajíčka či med. V roku 2021 bolo na hranici neprepustených 1 808,365 kilogramov takéhoto tovaru, z toho bolo až 1 593,473 kilogramov mäsových produktov,“ skonštatovala FS.
 
Vlani sa stal novým trendom nezákonný dovoz prípravkov na ochranu rastlín fyzickými osobami, ktorý je prísne zakázaný.
 
Zaistených bolo 41,008 litra tekutých a 72,94 kilogramov práškových prípravkov na ochranu rastlín - herbicídov, pesticídov, fungicídov, insekticídov s obsahom rôznych účinných chemických látok.
 
Minulý rok boli tiež zaznamenané aj dva pokusy o nezákonný dovoz drog v celkovom množstve 33,676 kilogramov.
 
 
Pomáha aj nový skenovací systém
 
Pri odhaľovaní pokusov o nezákonný dovoz je colníkom nápomocný aj nový inšpekčný skenovací systém, ktorý je na hraničnom priechode Vyšné Nemecké - Užhorod v plnej prevádzke od septembra minulého roka.
 
„Za štvormesačné obdobie jeho prevádzky bolo skenerom skontrolovaných 12 330 vozidiel a identifikovaných 30 prípadov porušení právnych predpisov. Medzi nimi napríklad pokusy o nezákonný dovoz narkotík ukrytých v špeciálne vybudovanom ukryte v podlahe návesu či cigariet taktiež ukrytých v špeciálnom úkryte v bočných stenách dodávky,“ dodala FS.
 
Súčasťou výkonu colných kontrol je aj nasadenie špeciálne vycvičených služobných psov. Uplynulý rok boli nasadené spolu 3 505-krát a prispeli k odhaleniu nezákonného dovozu tovaru v 71 prípadoch.
(10:25, red)
Diskusia
Pridať komentár