Občianske preukazy by po novom mali obsahovať odtlačky prstov aj podobu tváre

958x
13. Január 2022
Účinnosť novelizácií sa navrhuje od 1. mája
Odtlačky prstov z databázy ministerstva vnútra budú vymazané v momente, keď bude doklad vydaný držiteľovi 
 
 
K biometrickým pasom, ktoré sú už na Slovensku vydávané, pribudnú aj občianske preukazy.
 
Vláda SR v stredu 12. januára schválila novelu zákona o občianskych preukazoch. Ako uviedol rezort vnútra, do elektronického čipu občianskeho preukazu sa budú zapisovať odtlačky prstov a podoba tváre, a to vo forme zakódovaných biometrických údajov.
 
Ministerstvo vnútra pripravilo návrh v súvislosti s európskym nariadením o posilnení zabezpečenia preukazov totožnosti občanov Únie. Cestovné pasy vydáva SR v biometrickej kvalite už od roku 2008.
 
Rezort zdôraznil, že z databázy ministerstva vnútra budú odtlačky prstov vymazané v momente, keď bude doklad vydaný držiteľovi. Európske nariadenie vytváranie databázy odtlačkov ani neumožňuje.
 
Ako by to malo fungovať v praxi? 
  • Povinnosť podrobiť sa nasnímaniu odtlačkov prstov sa bude vzťahovať na osoby, ktoré dovŕšili vek 12 rokov.
  • Osobám, ktorým z rôznych dôvodov nebude možné zosnímať odtlačky prstov, sa OP vydá s platnosťou na 1 rok.
  • Zosnímať podobu tváre, odtlačky prstov a podpis bude možné aj na zastupiteľských úradoch v zahraničí.
  • Novinkou bude možnosť prezerať a kontrolovať si biometrické aj ostatné údaje zapísané v elektronickom čipe pomocou pripravovanej aplikácie. V súčasnosti je to možné len na oddelení dokladov.
  • Vzhľadom na povinnosť podrobiť sa nasnímaniu odtlačkov prstov pri podaní žiadosti už nebude možné požiadať o vydanie občianskeho preukazu elektronicky.
Zmeny v zákone o cestovných pasoch
  • Návrhom sa zároveň upravuje aj zákon o cestovných dokladoch. Žiadateľ o pas už nebude musieť uvádzať v žiadosti o vydanie dokladu adresu pobytu.
  • Ďalšou zmenou je, že občania starší ako 15, ale mladší ako 18 rokov pri podávaní žiadosti o pas budú môcť predložiť súhlas rodiča či zákonného zástupca bez notárskeho overenia jeho podpisu.
Správne poplatky
 
Ministerstvo zároveň dopĺňa, že pre občanov starších ako 15 rokov s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky je občiansky preukaz povinným dokladom, u ostatných občanov je to dobrovoľný doklad. Vzhľadom na uvedené je preto vhodné oslobodiť občanov s povinnosťou držby občianskeho preukazu od niektorých poplatkov.
 
Účinnosť novelizácií sa navrhuje od 1. mája 2022. Odkaz na materiál z vlády nájdete TU.
(15:12, MV SR)
 
Diskusia
Pridať komentár