Prevádzačstvo a obchod s ľuďmi prekvital aj v uplynulom roku, polícia obvinila viac ako 100 osôb

914x
11. Január 2022
Najviac obetí pochádzalo z okresov na východe Slovenska
Mimoriadnym prípadom bolo aj rozloženie organizovanej skupiny, ktorá dlhodobo pôsobila na východnom Slovensku (Zdroj foto: MV SR)
 
Za prevádzačstvo a obchodovanie s ľuďmi obvinila polícia v roku 2021 celkovo 159 ľudí a 9 právnických osôb. Ako informovala Polícia Slovenskej republiky, obeťami vykorisťovania bolo 35 ľudí, z toho 20 žien a 15 mužov. Slovensko sa stalo prvýkrát krajinou s najvyšším podielom vykorisťovaných slovenských obetí.
 
Za prevádzačstvo bolo celkom obvinených 105 osôb - 60 osôb za nelegálne prekročenie štátnej hranice, 12 osôb za účelové manželstvá, 21 fyzických osôb a deväť právnických osôb za nelegálnu prácu, 12 osôb za umožnenie nelegálne zotrvať cudzincom na území SR. Ďalších 15 osôb obvinili za inú trestnú činnosť.
 
Podľa informácií, ktoré zverejnila Polícia SR, na vonkajšej hranici Európskej únie medzi Ukrajinou a Slovenskom policajti zadokumentovali desať prípadov a za prevádzačstvo obvinili 14 ľudí. Išlo o štátnych príslušníkov Ukrajiny (6), Slovenskej republiky (4), po jednom páchateľovi z Bieloruska, Uzbekistanu, Nemecka a Turecka.
 
Policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície rozložili šesť organizovaných skupín, v rámci ktorých vyšetrovatelia vzniesli obvinenie 49 páchateľom.
 
Významným a mimoriadnym prípadom bolo aj rozloženie organizovanej skupiny, ktorá dlhodobo pôsobila na východnom Slovensku a podieľala sa na viacerých prevozoch nelegálnych migrantov cez vonkajšiu hranicu Európskej únie. Na území Slovenska ich mala skupina ubytovať, a potom prevážať ďalej do krajín západnej Európy. Na prípade polícia naďalej intenzívne pracuje a predpokladá sa vznesenie ďalších obvinení.
 
Najviac obetí z okresov Prešov, Trebišov a Spišská Nová Ves 
 
Za obchodovanie s ľuďmi obvinili celkovo 39 páchateľov, ktorí pochádzali najmä z okresov Spišská Nová Ves, Rimavská Sobota, Nové Zámky a Komárno. Zaznamenali však aj dvoch páchateľov vietnamskej štátnej príslušnosti, jedného Maďara a jedného Turka. Takmer polovica obetí bola vykorisťovaná sexuálne (16 osôb), u mužských obetí prevládalo pracovné vykorisťovanie (14 osôb), no opäť sa vyskytli aj prípady nútených sobášov a núteného páchania trestnej činnosti.
 
Takmer polovica ženských obetí (deväť osôb) boli deti vo veku 12 až 17 rokov. Z 15 mužských obetí boli traja deťmi vo veku tri až 17 rokov. Najviac obetí pochádzalo z okresov Spišská Nová Ves, Prešov a Trebišov.
 
Medzi hlavné priority v roku 2022 patrí najmä odhaľovanie trestnej činnosti na vonkajšej hranici medzi Slovenskom a Ukrajinou, taktiež na tzv. balkánskej trase vedúcej z Maďarska cez Slovensko a ďalej do západnej časti Európskej únie. Zároveň sa polícia zameria aj na zisťovanie páchateľov pri nelegálnom zamestnávaní cudzincov prostredníctvom pracovných agentúr. Nemenej dôležitým cieľom bude aj preukazovanie páchania trestnej činnosti obchodovania s ľuďmi najmä vo veci vykorisťovania detských obetí.
(14:28, MV SR)
 
Diskusia
Pridať komentár