Situáciu so zásobami krvi sa podarilo stabilizovať aj šačianskej nemocnici

827x
11. Január 2022
Za rok 2021 eviduje nemocnica mierny nárast počtu darcov krvi
Darovať krv môžu záujemcovia na transfuziologickom oddelení nemocnice každý pracovný deň okrem utorka. Foto: Nemocnica Košice-Šaca
 
Situáciu so zásobami krvi bola aj v Nemocnici Košice-Šaca vážna. Avšak vďaka reakcii ochotných darcov sa ju podarilo stabilizovať a v súčasnosti má nemocnica dostatočné množstvo zásob najvzácnejšej tekutiny.
 
Informovala o tom Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica patrí.
 
 
Pokles prvodarcov
 
„Za rok 2021 evidujeme mierny nárast počtu darcov krvi, ktorých sme na transfuziologickom oddelení zaznamenali 2 845, pričom v roku 2020 ich bolo 2 797. V prípade prvodarcov však ide o pokles. V roku 2021 hovoríme o 199 darcoch, v roku 2020 až o 258,“ povedala manažérka dennej zmeny Hematologicko-transfuziologického oddelenia nemocnice na Poliklinike VA U. S. Steel Henrieta Horváthová.
 
 
Prevažuje A Rh pozitív
 
Ako ďalej uviedla hovorkyňa nemocnice, pre zabezpečenie dostatočných zásob krvi sa uskutočnili aj viaceré akcie zamerané na darcovstvo.
 
Počas uplynulého roka sa realizovali dva mobilné odbery na Strednej odbornej škole Policajného zboru Košice či Hutnícka kvapka.
 
„V prípade nedostatku krvi predvolávame darcov telefonicky. V roku 2021 bola opakovane, z dôvodu nedostatku krvi, medializovaná výzva k darcovstvu. Som veľmi rada, že darcovia zareagovali a boli ochotní prísť darovať krv na naše pracovisko. Dôkazom toho je aj skutočnosť, že v mesiaci november sme mali 183 darcov a v mesiaci december sme mali 290 darcov. Prevažuje darcovstvo A Rh pozitív. Vo všeobecnosti sú častejšie predvolávaní darcovia Rh negatívni, aj preto, lebo v populácii je 15 percent jedincov Rh negatívnych,“ vysvetlila Horváthová.
 
 
Kto každý môže darovať krv?
 
Darovať krv môžu záujemcovia na transfuziologickom oddelení nemocnice každý pracovný deň okrem utorka, v čase od 6.30 do 11.00 hod.
 
„Odber je možné realizovať 14 dní po prekonaní ochorenia COVID-19 a po negatívnom kontrolnom výsledku AG alebo PCR testu. Odber sa môže uskutočniť najskôr 28 dní po kompletnom vyliečení pri bezpríznakovom priebehu ochorenia a nerealizovaní kontrolného AG alebo PCR testu. Po očkovaní vakcínou Astra Zeneca môže darca darovať krv 28 dní po prvej alebo 28 dní po druhej dávke. Po očkovaní vakcínami Pfizer a Moderna je možné darovať krv 2 týždne po podaní prvej aj druhej dávky,“ dodala hovorkyňa nemocnice.
(8:40, red)
Diskusia
Pridať komentár