Na Slovensku sa uvoľnia podmienky pre hromadné podujatia

971x
10. Január 2022
Hromadné podujatia budú rozdelené na tri kategórie
 
Organizátor si bude môcť vybrať pri nízko a stredne rizikovom podujatí. Ilustračná foto: pexels.com
 
Vláda v pondelok (10. 1.) uvoľnila na Slovensku podmienky pre hromadné podujatia. Konať by sa mali v režime OP, teda očkovaní a tí, ktorí prekonali v posledných 180 dňoch ochorenie COVID-19.
 
Informovalo o tom Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky na sociálnej sieti s tým, že hromadné podujatia budú rozdelené na tri kategórie a podľa ich rizikovosti budú pre organizátorov a účastníkov platiť rozdielne kapacitné obmedzenia.
 
Uznesenie vlády však musí byť čo najskôr transformované do vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva.
 
 
Tri kategórie
 
Hromadné podujatia by sa mali rozdeliť na nízko rizikové, stredne rizikové a vysoko rizikové.
 
„Organizátor si bude môcť vybrať pri nízko a stredne rizikovom podujatí, či zvolí pre podujatie počet divákov v absolútnom čísle (maximálne 100 divákov) alebo pomerom kapacity, kde počet divákov môže byť aj vyšší ako 100 osôb (50 percent, respektíve 25 percent kapacity),“ vysvetlilo ministerstvo kultúry.
 
Nízko rizikové hromadné podujatia, medzi ktoré patria predstavenia v divadlách, koncerty vážnej hudby, premietania v kinách bez konzumácie jedál a nápojov a tiché bohoslužby, môžu fungovať v režime OP s maximálne 100 divákmi alebo v maximálne 50 percentnej kapacite hľadiska (priestoru).
 
Za nízko rizikové hromadné podujatia sa považujú podujatia bez spevu publika i povzbudzovania. Zároveň počas nich platí povinnosť nosenia respirátora, zákaz konzumácie a povinné sedenie.
 
 
Stredne rizikové
 
Stredne rizikové hromadné podujatia tam patrí kino s konzumáciou, diváci na športových podujatiach, stojace kultúrne podujatia, kongresy, bohoslužby so spevom, tie môžu fungovať v režime OP s maximálne 100 divákmi alebo v maximálne 25 percentnej kapacite hľadiska (priestoru).
 
Počas nich platí rovnaká povinnosť nosenia respirátora a fixné sedenie alebo státie.
 
Svadby, kary či plesy
 
Pri vysoko rizikových podujatiach sa nosenie respirátora odporúča, povolená by tiež mala byť konzumácia. Maximálna kapacita pri týchto podujatiach je však určená na 20 osôb, pričom zoznam účastníkov bude povinný.
 
Medzi vysokorizikové podujatia sa podľa materiálu považujú svadby, kary, oslavy, večierky, plesy, diskotéky či podujatia v prevádzkach verejného stravovania.
(15:36, red)
Diskusia
Pridať komentár