Končí sa nočný zákaz vychádzania, školáci sa vracajú späť do lavíc

1205x
10. Január 2022
Neesenciálne obchody a služby ostávajú v režime OP
Rúška budú povinné už od prvého ročníka základných škôl
 
Od dnešného dňa sa na Slovensku končí nočný zákaz vychádzania. Okrem toho sa otvorili aj základné a stredné školy.
 
Dnešným dňom sa končí v krajine nočný zákaz vychádzania, v platnosti však ostávajú všetky doterajšie opatrenia, ktoré sa týkajú obchodov, prevádzok služieb, hotelových zariadení, lyžiarskych stredísk či cestovania v diaľkových linkách.
 
Ako informovalo ministerstvo zdravotníctva, otvárajú sa aj základné a stredné školy, v ktorých však budú platiť prísne protiepidemické opatrenia. Rúška budú povinné už od prvého ročníka základných škôl a rodičom sa dôrazne odporúča, aby svoje deti otestovali ešte pred nástupom do školy a tieto testy opakovali 2-krát týždenne.
 
Školský semafor ostáva v platnosti  
 
Režim na školách sa bude riadiť školským semaforom, ktorý upravuje režim v triedach pri výskyte pozitívnych prípadov v triedach a školách.
 
Ako uvádza rezort zdravotníctva, vstup do obchodov, prevádzok služieb či reštaurácií sa bude, tak ako doteraz, riadiť vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva SR. Esenciálne obchody budú fungovať v režime základ. Neesenciálne obchody, služby a reštaurácie budú otvorené len pre osoby plne zaočkované, alebo ak za posledných 6 mesiacov prekonali ochorenie Covid-19.
 
Do reštaurácie aj po 20:00 
 
Zároveň sa od dnešného dňa ruší obmedzenie otváracích a prevádzkových hodín pre všetky prevádzky obchodu a služieb, ktoré bolo stanovené od 5:00 do 20:00.
 
V rovnakom režime OP ako doteraz budú na základe aktuálne platných vyhlášok ÚVZ SR fungovať hotely (vrátane povinnosti negatívneho testu), lyžiarske strediská či bohoslužby. Naďalej ostáva v platnosti režim OTP v rýchlikoch, IC vlakoch a na diaľkových autobusových linkách.
 
Rezort zdravotníctva upozorňuje, že aj naďalej ostáva v platnosti núdzový stav, ktorý na 90 dní vyhlásila vláda SR. Od pondelka sa takisto neruší zákaz zhromažďovania nad 6 osôb, okrem členov spoločnej domácnosti.
(8:55, red, MZ SR, ÚVZ SR)
Diskusia
Pridať komentár