Výstava Bardejovské zásahy ako súčasť tohtoročného BARDKONTAKTU

8x
28. August 2015

Výstava Bardejovské zásahy ako súčasť tohtoročného BARDKONTAKTU

bardejovske zasahy ahojbardejov.sk (4).JPG

Pozrieť si prezentované návrhy sa oplatí

 

V športovej hale začal 23.ročník Bardkontaktu, ktorý sa už tradične koná v Športovej hale Mier, avšak v značne inovovanej podobe. Bardkontakt je neoddeliteľnou súčasťou Bardejovského jarmoku, avšak tento rok ho organizátori pripravili naozaj netradične. Bardkontakt sa vo svojich začiatkoch profiluje ako predajno- kontraktačná výstava so zameraním na prezentáciu stavebných materiálov, postupov, technológií, interiérových a exteriérových doplnkov. Išlo o jedinečný projekt, ktorý prirodzene nadväzoval na odbornú konferenciu v oblasti pamiatkovej ochrany. V priebehu rokov však organizátori museli reagovať na zmenené podmienky na trhu a tak dostali priestor aj nové odvetvia.

Bardkontakt prvýkrát zásadne zmenil svoju podobu a zameranie. Jeho podstatu tento rok tvoria návrhy architektonických riešení. Autormi sú Adam Dzamba a Peter Javorík.  Výstava nesie názov „Bardejovské zásahy“, na ktorej svoje vízie prezentuje dvadsať jeden šikovných mladých ľudí. Ich ambíciou je prezentovať zámery a inovatívne pohľady ako ďalej zlepšovať podobu a kvalitu v jednotlivých častiach nášho mesta.

Redakciu spravodajského portálu ahojbardejov.sk zaujal napríklad nápad s celoročným stánkom v permanentnej prevádzke, kde by zruční obyvatelia mesta prezentovali pred turistami svoje tradičné umenie, či projekt samotného organizátora Adama Dzambu o funkčnom využití námestia, ktoré by ukazovalo pestrosť a kvalitu Slovenska tradičnými reštauráciami a krčmami s regionálnym jedlom a alkoholom, radnicou, ktorá slúži ľuďom a kostolom, do ktorého sa dá ísť kedykoľvek.

Zaujímavé však boli aj všetky ostatné projekty, ktoré riešili galériu na hradbách, problémy s mestským parkovaním a odpadom, vytvorenie Urampy v hradobnej priekope alebo lezeckej steny na bytovom dome pri OD Centrum či vytvorenie priestoru pre aktívne vyžitie v Promenádnom parku alebo priamo pod štyrmi lipami na Radničnom námestí.

Zaujímavých vízií bolo naozaj mnoho a sám primátor je presvedčený a verí, že dané návrhy budú pre samosprávu inšpiráciou a výzvou. Podľa jedného z organizátorov Adama Dzambu je výstava darom autorov mestu a dúfa, že výstava bude úspešná a ponúkne Bardejovčanom aj iné pohľady na život v meste. Podvečer bola návštevníkom predstavená aj kniha s obdobným názvom „Bardejovské zásahy“.

Druhá časť Bardkontaktu je zameraná na prezentáciu vinárov z vinárskej oblasti Mikulov, ktorí sú známi svojou výnimočnosťou pri dorábaní vín svetovej kvality.

V rámci tradičného autosalónu si prídu na svoje aj milovníci áut. Prezentované sú rôzne druhy motorových vozidiel trinástich známych značiek.

(12:30. A. Marková)

767
Diskusia
Pridať komentár