Rekordná pôrodnosť v šačianskej nemocnici. Vlani sa tam narodilo vyše dvetisíc bábätiek

912x
05. Január 2022
Najmladšia rodička mala len 14 rokov
V nemocnici sa narodilo viac než dvetisíc bábätiek. Foto: Nemocnica Košice-Šaca
 
Rok 2021 v nemocnici Košice-Šaca priniesol rekord. Týka sa to historickej pôrodnosti, ktorú počas uplynulých dvanástich mesiacov zaznamenala gynekologicko-pôrodnícka klinika. Narodilo sa tam vyše dvetisíc bábätiek.
 
Informovala o tom Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica patrí s tým, že celkovo zdravotníci odviedli 2 005 pôrodov, pričom sa na svet vypýtalo až 22 dvojičiek.
 
Najmladšia rodička mala len 14 rokov a najstaršia 52.
 
Ako priblížila primárka novorodeneckého oddelenia šačianskej nemocnice Slávka Virágová, na oddelení sa tak starali až o 2 016 detičiek, z toho bolo 1 046 chlapcov a 970 dievčat.
 
 Foto: Nemocnica Košice-Šaca
 
Medzi najčastejšie mená chlapcov, ktorí sa narodili v nemocnici v Šaci patria Adam, Samuel, Jakub, Filip či Oliver. Čo sa týka dievčat kraľovali Emy, Elišky, Alexandry, Tamie, Tamary a Olívie.
 
Rodičia tiež neváhali popustiť uzdu svojej fantázii a tak deťúrence dostali aj nevšedné mená, ako napríklad Morana Alexandra Seraphina, Simona Celeste, Auróra, Nela Barbora i Charlotte Catherina.
 
V prípade chlapcov boli medzi nezvyčajnými menami Migel, Samson, Justin, Robin či Yen.
 
„Rok 2021 bol v našej nemocnici, za 30 rokov mojej pôsobnosti a 22 rokov, čo vediem novorodenecké oddelenie, rekordným, čo sa týka počtu pôrodov. V minulých rokoch sme sa k magickej 2 000 blížili, ale 31. 12. 2021 sme ju prekročili,“ skonštatovala primárka.
 
 
Čítajte aj:
Rodili aj ženy s covidom
 
Celkovo v nemocnici rodilo aj dvadsať žien s ochorením COVID-19 a z novorodencov, ktorí sa týmto mamičkám narodili, boli dvaja pozitívni.
 
„Práve táto skutočnosť preverila nielen naše medicínske schopnosti, ale aj naše manažérske a logistické danosti, aby boli dodržané všetky odporúčané postupy v pôrodníctve, ale aj epidemiológii. V priebehu roka sme nezaznamenali prepuknutie nákazy medzi hospitalizovanými pacientkami, ani medzi zdravotníckym personálom, čo potvrdzuje prísne dodržiavanie preventívnych opatrení,“ zhodnotil primár gynekologicko-pôrodníckej kliniky Erik Dosedla.
 
Mali aj náročné prípady
 
Primár ďalej uviedol, že v minulom roku mali množstvo náročných prípadov, ktoré tímovou spoluprácou úspešne zvládli.
 
„Napriek vysokému počtu pôrodov, ktorým sa zaraďujeme medzi najväčšie pôrodnice na Slovensku, sme hrdí, že sa nám podarilo udržať extrémne nízku perinatálnu úmrtnosť a chorobnosť, ktorá je porovnateľná s najlepšími európskymi pôrodnicami,“ dodal Dosedla.
(11:05, red)
Diskusia
Pridať komentár