Režim OP otvoril košické reštaurácie a kaviarne, rušno však nebolo

1612x
03. Január 2022
Od pondelka sa otvorili gastroprevádzky pre očkovaných a prekonaných
Režim OP víta hneď pri dverách. Foto: Ahoj Košice
 
Od pondelka (3. 1.) sa opäť otvorili gastroprevádzky, do ktorých sa po novom dostanú len očkovaní a tí, čo prekonali Covid – 19 v posledných 180 dňoch, teda platí režim OP.
 
Vyplýva to z aktualizovanej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá umožňuje otvoriť prevádzky verejného stravovania a hostia tak môžu za určitých podmienok skonzumovať jedlo na mieste.
 
„Podmienkou na otvorenie v režime OP je maximálna obsadenosť do 50 percent kapacity zariadenia, obsadenie jedného stola najviac štyrmi ľuďmi alebo osobami z jednej domácnosti a zabezpečenie dvojmetrových odstupov medzi stolmi. Konzumácia pokrmov alebo nápojov je však povolená výlučne posediačky,“ spresnil ÚVZ s tým, že maximálna kapacita 50 percent sa netýka závodných, školských a podobných jedální.
 
 
Kontrola hneď pri vstupe
 
Na „znovuotvorenie“ košických reštaurácií a kaviarní sme sa boli z redakcie Ahoj.tv pozrieť aj my. Naše kroky smerovali v čase obeda do reštaurácie na Hviezdoslavovej ulici. Potešilo nás, že sme ju našli otvorenú, keďže niektoré reštaurácie svoje brány v pondelok ani neotvorili.
 
Pri vstupe k nám hneď „pribehol“ čašník s otázkou či sme očkovaní, alebo sme prekonali koronavírus.
 
Po ukázaní potvrdenia nás následne nasmeroval k voľnému stolu. Na naše nemilé prekvapenie v celej reštaurácii nesedel nikto.
 
Keď sme mu vysvetlili, že sme z médií a zaujíma nás, ako fungujú zavolal nám majiteľa.
 
„Fungujeme už takmer dva roky, ale viac sme zatvorení, ako otvorení. Kebyže sme nemali donášku bolo by to pre nás likvidačné,“ prezradil majiteľ košickej reštaurácie.
 
Na našu otázku či nezvažoval, že ostanú naďalej zatvorení len zhodnotil, že chcú to vyskúšať a uvidia, ako to bude pokračovať.
 
„Dúfame, že budeme môcť fungovať čo najdlhšie. Dnes k nám už prišli prví stravníci. Všetko prebiehalo tak, ako má. Ľudia sú ústretoví, ohľaduplní a nemajú s tým problém, keď od nich pýtame potvrdenie či už o očkovaní, alebo o prekonaní ochorenia. Čašník to vždy kontroluje pri vstupe, ak náhodou ľudia nemajú potrebné potvrdenia, ponúkneme im možnosť jedlo zabaliť,“ skonštatoval majiteľ reštaurácie a dúfa, že každým dňom sa to bude zlepšovať a stravníkov v rámci možností bude pribúdať.
 

Foto: Ahoj Košice
 
Zavítali sme aj do kaviarní
 
Následne naše kroky smerovali na Hlavnú ulicu s nádejou, že nás možno prekvapia obľúbené košické kaviarne. Rovnaký scenár nás čakal aj tam. Kontrola režimu OP a usadenie k stolu.
 
Ako nám prezradila čašníčka, zatiaľ to vyzerá s „kávičkármi“ biedne a bohvie či sa im podarí, naplniť aj tú 50 percentnú kapacitu.
 
„S ľuďmi je to rôzne, niektorí to berú ako samozrejmosť, ale nájdu sa aj takí, ktorí hromžia, alebo nás len skúšajú ako teraz vy,“ povedala s úsmevom čašníčka a dodala, že zatiaľ otvorenie prebehlo bez konfliktov a ľudia sa vždy radšej opýtajú, kam si môžu sadnúť, aby všetko bolo pre obe strany v poriadku.
 
 Košičania si môžu posedieť aj na terase. Foto: Ahoj Košice
 
Fungovala aj terasa
 
Ak vás neodradí zima posedieť si môžete aj napríklad na terase, kde rovnako platí režim OP.
 
„Konzumovať na mieste môžu len osoby v OP a aj tu prevádzkovatelia musia dodržať ostatné podmienky stanovené vo vyhláške. Konzumácia vo foodcourtoch obchodných domov stále nie je povolená. Reštaurácie, ktoré majú v nákupných centrách svoje priestory, môžu fungovať za dodržania stanovených podmienok,“ skonštatovali hygienici s tým, že reštaurácie môžu fungovať aj po 20.00 hod., keďže prihliadajú na to, že môžu mať aj donáškovú službu. Ak ide o prítomnosť ľudí po 20.00 hod. v prevádzkach, upozorňujú na platný zákaz vychádzania po tejto hodine.
(16:58, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár