Na Slovensku potvrdili ďalšie štyri prípady omikronu

1656x
28. December 2021
Celkový počet prípadov stúpol na jedenásť
Nakazené osoby boli zaočkované dvomi dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Ilustračná foto: pixabay.com
 
Laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR potvrdili výskyt ďalších štyroch prípadov variantu omikron na území Slovenska. V súčasnosti má Slovensko laboratórne potvrdených celkovo jedenásť prípadov tohto variantu.
 
Informoval o tom ÚVZ na sociálnej sieti s tým, že nakazené osoby boli zaočkované dvoma dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19.
 
„Prvá osoba je bez cestovateľskej anamnézy. Klinický priebeh ochorenia bol ľahký, opatrenia boli dodržané. Druhá osoba je tiež s potvrdenou cestovateľskou anamnézou a zároveň úzkym kontaktom s pozitívnymi osobami. Klinický priebeh ochorenia bol ľahký, opatrenia boli dodržané,“ vysvetlili hygienici.
 
 
Tretia osoba je s potvrdenou cestovateľskou anamnézou z rizikovej krajiny. Jej priebeh ochorenia bol ľahký (kašeľ) a protiepidemické opatrenia boli vykonané v plnom rozsahu.
 
Štvrtá osoba bola podľa slov hygienikov v kontakte s osobami, u ktorých sa už potvrdil variant omikron. Klinický priebeh ochorenia bol ľahký (slabosť, únava, kašeľ) a opatrenia boli rovnako dodržané.
 
„Vzhľadom na vlastnosti variantu a zaznamenaný výskyt u osôb bez cestovateľskej anamnézy možno očakávať, že reálny výskyt omikronu v tunajšej populácii je vyšší, než naznačujú priebežné výsledky sekvenácie pozitívnych vzoriek. Obyvateľom dôrazne odporúčame dať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, respektíve absolvovať posilňujúcu dávku v odporúčanom čase. Očkovaním sa významne znižuje riziko závažného priebehu infekcie a ťažkého priebehu ochorenia,“ dodal ÚVZ s tým, že žiadajú ľudí, aby bez ohľadu na svoj imunitný status dôsledne dodržiavali preventívne opatrenia.
(14:40, red)
Diskusia
Pridať komentár