Máte doma niektorý z týchto výrobkov? Nepoužívajte ich, ide o nebezpečnú kozmetiku

1413x
28. December 2021
Úrad verejného zdravotníctva varuje
ÚVZ zverejnil zoznam nebezpečnej kozmetiky (Zdroj foto. FB/ÚVZ SR)
 
 
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásil do systému RAPEX (Rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolný orgán vo Švédsku, v Írsku, vo Francúzsku a v Nemecku.
 
Podľa ÚVZ ide o tieto výrobky:
 
World Famous Tattoo Ink Warm Peach (farba na tetovanie)
 
Výrobok obsahuje aromatické amíny: 4-methyl-m-phenylenediamine, ktoré by sa nemali nachádzať vo výrobkoch na tetovanie. Výrobok nie je v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make-up.
 
Lacting acid 80% - kys. mliečna 80% (značka BINGOSPA, výrobok určený na peeling)
 
Vo výrobku bola zistená nízka hodnota pH (menšia ako 1) a obsah kyseliny je vyšší ako 30% (na výrobku sa uvádza 80% kyseliny mliečnej), chýba návod na použitie. Vzhľadom ku koncentrácii kyseliny mliečnej a nízkej hodnote pH, výrobok nie je vhodný pre konečného spotrebiteľa. Vysoké koncentrácie kyseliny mliečnej majú silný dráždivý alebo dokonca leptajúci účinok. Výrobok nie je v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch.
 
Soin super éclaircissant (značka Caroclair, krém na zosvetlenie pokožky)
 
Výrobok obsahuje látku – Clobetasol propionate 0,04% (hmot.), ide o zakázanú látku podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch. Clobetasol propionate patrí do skupiny kortikosteroidov, ktorý je viazaný na lekársky predpis. Môže spôsobiť podráždenie pokožky a endokrinné problémy.
 
Right Now Brow Thickening Brow Gel (značka Missguided, gél na obočie)
 
Výrobok obsahuje pomnožený počet aeróbnych mezofilných baktérií (Aerococcus viridans, >30000 KTJ/g). Pri kontakte s očami môže spôsobiť infekciu alebo podráždenie. Výrobok predstavuje mikrobiologické riziko. Prekročený povolený limit pre mikroorganizmy nie je v súlade s požiadavkami normy ISO 17516 pre kozmetické výrobky. Spoločnosť Per-Scent Ltd. v Írsku prijala dobrovoľné opatrenia - stiahnutie všetkých šarží tohto výrobku.
 
Výrobky boli ponúkané cez internet. Je možné, že sa nachádzajú aj v Slovenskej republike. Podrobnejšie informácie o predmetných výrobkoch nájdete TU.
(14:04, ÚVZ SR, red)
 
Diskusia
Pridať komentár