Odštartovala obnova Starej synagógy

9x
24. August 2015

Objekt je národnou kultúrnou pamiatkou 

synagoga ahojbardejov.sk (8).jpg

Stará synagóga

 

V auguste 2015 odovzdaním staveniska začala obnova Starej synagógy, ktorú poznáme aj pod starým názvom bužňa. Ako nám povedal Pavol Hudák: Projekt vo výške 614 357 eur je financovaný z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom finančného mechanizmu EHP a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a príspevku vlastníka ÚZ ŽNO.

Objekt je národnou kultúrnou pamiatkou a súčasťou zápisu na listinu Svetového a kultúrneho dedičstva UNESCO. Priestory odovzdal v prítomnosti členov vedenia tajomník Ústredného zväzu Martin Kornfeld a prevzal ich víťaz elektronickej verejnej súťaže reštaurátor pán Tomáš Lupták. Prítomní boli aj projektant architekt Ján Krcho, spolupracovať budú aj iní známi reštaurátori pán Martin Kútny a pán Peter Gomboš. Niekoľko dní predtým sa na stavenisku stretli všetci zúčastnení, debatovalo sa o postupe a organizácii prác, ale predovšetkým o termíne dokončenia, ktorý je predbežne určený na apríl 2016.

Nedostatok pôvodnej dokumentácie si vyžadoval dôkladný prieskum základov, predovšetkým na vstupnom portikuse a schodišti do ženskej galérie. Prvé nálezy už vydávajú svedectvo o neznámom požiari, o prestavbách, ale aj použitých materiáloch a technológiách.

(11:20, F. Hažlinský)

763
Diskusia
Pridať komentár