Poistenci dostanú od decembra vyšší covidový úrazový príplatok

798x
28. December 2021
Po novom to bude približne 55 percent hrubej dennej mzdy
Sociálna poisťovňa od januára až do novembra 2021 vyplatila svojim poistencom takmer 16-tisíc úrazových príplatkov. Ilustračná foto: pexels.com
 
Poistenci, ktorým bola uznaná choroba z povolania na COVID-19, dostávajú od 1. decembra 2021 vyšší covidový úrazový príplatok.
 
Informovala o tom Sociálna poisťovňa na svojej webovej stránke s tým, že ak sa dočasná pracovná neschopnosť zamestnanca začala po 30. novembri 2021 a poistenec spĺňa aj ďalšie zákonné podmienky, denná suma covidového úrazového príplatku za prvé tri dni dočasnej pracovnej neschopnosti je po novom vo výške 55 percent denného vymeriavacieho základu, čo je približne 55 percent hrubej dennej mzdy.
 
„Pri dočasnej pracovnej neschopnosti, ktorá sa začala pred 30. novembrom 2021 (vrátane), zostáva denná suma covidového úrazového príplatku za prvé tri dni dočasnej práceneschopnosti nezmenená, čo je približne 25 percent hrubej dennej mzdy. Od štvrtého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti je denná suma covidového úrazového príplatku zamestnanca vo výške 25 percent denného vymeriavacieho základu bez ohľadu na to, kedy sa dočasná pracovná neschopnosť začala,“ vysvetlila poisťovňa.
 
 
 
Poisťovňa zároveň uviedla, že podmienky vzniku nároku na covidový úrazový príplatok zostali nezmenené.
 
„Okrem iného je potrebné, aby zamestnávateľ dočasne práceneschopnému zamestnancovi z dôvodu ochorenia COVID-19 potvrdil, že k jeho nákaze došlo pri pracovných činnostiach, kde z povahy tejto činnosti vyplýva väčšia miera rizika vzniku tohto ochorenia,“ dodala.
 
Sociálna poisťovňa od januára až do novembra 2021 vyplatila svojim poistencom takmer 16-tisíc úrazových príplatkov v dôsledku ochorenia COVID-19.
 
Priemerná výška takéhoto príplatku predstavovala sumu 181,69 eur.
(10:30, red, Sociálna poisťovňa)
Diskusia
Pridať komentár